Brood recept: makkelijk wit brood

zelf wit brood maken

Een corona-bevlieging, noemen we dit maar. Ik had er werkelijk nog nooit over nagedacht om mijn eigen brood te maken. Ten eerste was ik in de schattige, naieve veronderstelling dat je er een broodmachine voor nodig had. Mijn tante maakt altijd haar eigen brood en zij had een broodmachine, misschien daarom. Ten tweede zijn er bepaalde producten die je gewoon het beste kan kopen. Mayonaise, roomboter bladerdeeg, mosterd en tot voor kort ook brood. Maar toen kwam THE VIRUS en zat ik thuis te werken en was bloem opeens schaars. Misschien triggerde dat iets, want iedereen sloeg massaal aan het brood bakken. Bloem was uitverkocht omdat dat ook massaal gehamsterd werd, maar ik was blij met mijn pre-coronahamstergedrag want bloem heb ik altijd op voorraad.

Broodrecept voor beginners

Misschien is het ook goed om te vermelden dat me brood maken ook altijd een hele moeilijke taak leek. Daarom zocht ik naar het makkelijkste broodrecept. Een broodrecept voor beginners. Dat is dit recept. Ik heb een handmixer met deeghaken gebruikt, maar een elektrische mixer die zelf mixt is natuurlijk fijner. Kan allebei hoor. Tip: mocht het brooddeeg te vochtig zijn, voeg dan een beetje extra bloem toe.

Ingrediënten: makkelijk wit brood

 • 7 gram instant gist uit een zakje (bv. Dr. Oetker)
 • 300 ml water
 • 500 gram patentbloem
 • 1 theelepel zout
 • Mixer met deeghaken

Broodrecept: makkelijk wit brood

 1. Los het zakje instant gist op in een beetje van het water van de 300 ml water, in een klein kommetje. Roer de gist door het water en laat 2 minuten staan.
 2. Meng het zout met een vork door de bloem en verzamel in een grote kom.
 3. Voeg daaraan het papje met de gist toe en roer even door met een vork.
 4. Voeg daarna de rest van het water erdoor en mix met de mixer met deeghaken tot een vast mengsel. Is het iets te vochtig? Voeg dan een beetje extra bloem toe.
 5. Als het stevig genoeg is om er mee te kunnen rollen, leg je het deeg op werkvlak bestrooid met bloem.
 6. Kneed het brood met je handen 10 minuten. Vouw daarbij naar buiten en dan weer naar binnen. Alsof je het van je af veegt en dan weer terughaalt. Heel makkelijk (en soms therapeutisch!), probeer maar.
 7. Leg het deeg terug in een kom en dek af met een stuk aluminiumfolie of een schone theedoek. Laat het deeg 1 uur staan op een (niet vochtige!) plaats.
 8. Verwarm de oven op 175 graden. Haal het gerezen deeg uit de kom. Vouw met je handen nog een paar keer het deeg terug en leg dan in een ingevette bakvorm (cakevorm).
 9. Bestrooi het deeg met een beetje water en extra bloem voor een ‘korstje’.
 10. Zet 35 minuten in een voorverwarmde oven. Check regelmatig.
 11. Laat het brood even afkoelen op een rooster en snijd er daarna plakken van. Het lekkerste is als je het brood meteen opeet.

recept voor wit brood

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.