De lekkerste (vega) erwtensoep – no stress vega snert

vegetarische erwtensoep recept

Hoewel je bij sommige klassiekers gewoon niets moet willen veranderen, maak ik graag een uitzondering voor erwtensoep. In een traditionele erwtensoep is de basis gemaakt van een varkensbouillon, waarbij je varkensvlees moet laten trekken. Dat klonk altijd al te ingewikkeld en niet stressvrij genoeg voor mij. Daarom maakte ik mijn erwtensoep altijd vega. Want hoewel het misschien ontzettend truttig is om zelf een pan erwtensoep te maken, betekent het voor mij ook het begin van de koude, donkere maanden. Een tijd die je maar het beste te lijf kan gaan met stevige, gezonde maaltjes.

Winterritueel – maak zelf verse erwtensoep 

Daarom geniet ik toch van het hele erwtensoepritueel maken, ook al herinneren vrienden me er graag aan dat dit me vrij sneu maakt. Trek ik me niets van aan en dat zou jij ook niet moeten doen. Want ik maak een hele grote pan soep en die vries ik dan in. Zo ben ik minimaal 4 keer voorzien van erwtensoep waarbij ik 3 keer alleen maar hoef op te warmen. Bovendien lijkt het maken van erwtensoep misschien als een hele taak, maar dit valt echt mee. Het duurt even om alles te schillen en in blokjes te snijden, maar je bent wel trots als je een hele pan ouderwetse snert maakt. Vega dus, al houd ik je niet tegen om het met een (vega) worst te serveren.

Ingrediënten voor vegetarische erwtensoep of snert

 • 400 gram gedroogde spliterwten
 • 1 ui
 • 2 grote wortels
 • 1 knolselderij
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 prei
 • 2 groentenbouillonblokjes
 • 1 eetlepel gedroogde tijm of verse tijm, als je dat hebt
 • beetje mosterd, peper en zout

Recept: voor (vegetarische) erwtensoep of snert

 1. Neem een grote pan, zodat je deze portie makkelijk aankan.
 2. Spoel de spliterwten af onder de kraan. Doe ze in de soeppan met ruim water en de 2 laurierblaadjes. Laat aan de kook komen.
 3. Schil en snijd ondertussen de ui, wortel, prei en knolselderij in stukjes/ringen/blokjes. Probeer alles fijn te snijden, maar als je later nog een beetje gaan staafmixeren of blenderen, maakt het niet uit.
 4. Voeg eerst de ui en knolselderij toe en laat 5 minuten meekoken. Voeg daarna de wortel, prei, tijm en bouillonblokjes toe.
 5. Kook de soep nu zachtjes totdat de spliterwten gaan ‘splitten’, dus totdat je ziet dat ze helemaal uit elkaar beginnen te vallen. Het is moeilijk te zeggen wanneer dit precies gebeurt, het kan na 25-45 minuten zijn. Afhankelijk hoe hard het vuur staat. Gewoon even afwachten dus! Roer af en toe door de pan en voeg extra water toe als je denkt dat dit nodig is.
 6. Als alle groenten zacht zijn en de soep er al een beetje ‘groenig’ uitziet door de erwten, kun je de soep een beetje blenderen. Vergeet niet eerst de laurierblaadjes te verwijderen. Ik vind het altijd lekker als je nog een paar stukjes proeft, maar je kunt ook helemaal blenderen met een staafmixer. Breng nu op smaak met flink wat peper, zout en een eetlepel of meer mosterd.
 7. Serveer met (vega)worst, roggebrood of pannenkoeken (ja, pannenkoeken!).

Tip: verdeel de soep over bakjes, laat ze afkoelen en vries ze in.

hoe maak ik zelf erwtensoep

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.