Recept: Koude schotel met vis

koude schotel recept

Weer zo’n gerecht dat ik mijn hele jeugd heb gegeten, koude schotel. Ik heb daar nooit echt bij stilgestaan want het was er gewoon altijd, bij elke verjaardag, bruiloft of bij oma thuis trof ik weer een grote berg aan. Vaak versierd met eieren, augurkjes en tomaten, aandoenlijk. Juist die versieringen maken het zo’n vrolijk gerecht dat weliswaar niet super gezond is (mayo-heaven!) maar wel echt ontzettend lekker. Eigenlijk altijd, maar al helemaal op een warme dag bij een barbecue of als lunch. Het helpt overigens ook goed tegen katers, kan ik je vertellen of het smaakt in elk geval als fantastisch katervoedsel.

Twist op de authentieke Limburgse koude schotel

Mijn moeder kocht eigenlijk altijd koude schotel en maakte het (bij mijn weten) nooit zelf. Het originele gesprek voor Limburgse koude schotel bevat vlees, soepvlees in bouillon getrokken. Omdat ik sowieso meer een vis-persoon ben en ik goed vlees ook moeilijk te vinden vind in mijn drukke leven, bevat dit recept vis. Dit is dus geen authentieke Limburgse schotel, maar een koude schotel met vis. Ik heb zalm gebruikt, maar je kan ook tonijn gebruiken. Het zelf maken van een koude schotel was eigenlijk meteen een succes. De aardappelen platdrukken met mijn handen was een fijn taakje en de hele salade daarna met mijn handen mixen was ook niet vervelend. Deze portie is voor vier personen ongeveer.

Ingrediënten voor Koude schotel met vis

 • 1 kilogram vastkokende aardappelen
 • 100 gram (cocktail)augurken + extra voor decoratie, zoetzuur
 • 100 gram zilveruitjes + extra voor decoratie
 • 150-200 gram zalm of tonijn uit blik
 • 80-100 gram tuinerwten uit de vriezer (of uit pot)
 • 1 kleine ui
 • 200 milliliter mayonaise + extra voor de decoratie
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • snufje kerriepoeder
 • 2 hardgekookte eieren (voor decoratie)
 • 1 bouillonblokje (optioneel)
 • zout en peper

Recept: Koude schotel met vis

 1. Schil de kilo aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn in een pan met kokend water en het bouillonblokje (optioneel). Je kunt de erwten er op het laatste moment (dus 4-5 minuten voordat de aardappelen gaar zijn) bij doen, of in een apart pannetje koken. Als je erwten uit blik of pot gebruikt dan hoeft dit natuurlijk niet.
 2. Snipper de augurken, de zilveruitjes en het uitje heel fijn. Je kan eventueel ook een keukenmachine gebruiken, maar zorg dat ze niet al te ‘pap’ worden maar nog een klein beetje bite hebben.
 3. Spoel de aardappelen en erwten af met koud water. Neem een grote kom. Je kan de aardappelen heel fijn snijden, maar je kunt ze ook in vlokjes knijpen zoals ik heb gedaan (zorg dat de aardappel wel afgekoeld is). Zorg dat ze niet al te smeuig worden (geen aardappelpuree!) maar kleine, platgedrukte stukken worden. Als je houdt van een grovere koude schotel, kun je de aardappelblokjes groter maken.
 4. Aan de aardappelblokjes voeg je de erwten en de uitgelekte en schoongemaakte zalm of tonijn toe. Ook de fijngesnipperde ui, zilveruitjes en augurkjes voeg je toe aan de aardappelschotel. Meng dit met je handen of een grote lepel.
 5. Meng ongeveer 200 milliliter mayonaise met 5 eetlepels van het augurkennat uit de pot van de augurken. Voeg daar het paprikapoeder, kerriepoeder en zout en peper aan toe.
 6. Roer de mayonaise-saus door het aardappelmengsel. Proef of je de aardappelschotel op smaak vindt en zet dan in de koelkast. Het is het lekkerste als je de koude schotel even in de koelkast laat staan (of een hele nacht).
 7. Ben je klaar om te serveren? Pak een schaal en bouw daar een mooie berg koude schotel. Versier met een laagje mayonaise, stukjes augurk, zilveruitjes en schijfjes hardgekookt ei. Voor de kleur zou een schijfje tomaat ook niet misstaan. Als je nog een beetje vis over hebt, dan is dat ook een goede topping. Smakelijk!

Koude schotel zelf maken

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.