Recept: Tempeh in ketjapsaus

tempeh met ketjap

Misschien ben je geen fan van tempeh of denk je dat je geen fan bent van tempeh. Dat kan natuurlijk, want ik durf best te zeggen dat je voor onbereide tempeh niemand wakker hoeft te maken (correct me if i’m wrong). Maar het mooie van producten die an sich niet zo veel smaak hebben, is dat ze wel heel veel lekkere smaken kunnen opnemen. Dat is precies het geval bij tempeh. Je frituurt en bakt ‘m in een lekker ketjapsausje, waardoor je reepjes tempeh zowel crunch als veel smaak krijgen. Het devies luidt dan ook: MARINEREN en dan heb je zo een lekkere tempeh te pakken.

Wat is tempeh?

Tempeh is een plantaardige eiwitbron op basis van soja. Tempeh wordt verkregen door fermentatie van een sojaboon die onder invloed van een schimmel zorgt voor een vaste structuur. Zoals ik al zei, klinkt niet heel lekker. Maar is het wel! Probeer het nu maar. Tempeh is ook een leuke vleesvervanger en doet het goed in salade of bij rijst.

Ingrediënten Tempeh in ketjapsaus

 • 1 theelepel sojasaus
 • 1 ui
 • 300 gram tempeh
 • 1 teen knoflook
 • 4 eetlepels ketjap manis
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • zonnebloemolie

Recept: tempeh in ketjapsaus

 1. Je snijdt de tempeh in dunne plakken. Zorg dat de plakken evenredig zijn, dit is makkelijker met het frituren.
 2. Neem de grootste pan die je kan vinden. Verhit daarin flink wat zonnebloemolie, de onderkant van de pan mag een dun laagje hebben.
 3. Als de olie heet is, leg je de tempeh in de pan. De reepjes moeten genoeg plaats hebben om te frituren, dus bak ze eventueel in twee keer. Als de onderkant van de tempeh lichtbruin, draai je de repen om zodat de andere kant ook bruin wordt.
 4. De tempeh is klaar als er aan allebei de kanten een krokant bruin laagje te zien is. Laat de reepjes uitlekken op een schaal met keukenpapier.
 5. Snipper voor de ketjapsaus een uitje en het teentje knoflook. Laat de ui en de knoflook op een laag vuurtje 5 minuten bakken. Voeg daarna de gemberpoeder toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg daaraan de ketjap en de sojasaus toe en laat 3 minuten zachtjes koken.
 6. Leg de reepjes in de ketjapsaus en bak ze 2 minuten in de saus zodat alle tempehreepjes een ketjaplaag hebben. Serveer warm of koud. Lekker bij rijst, in een salade of in een wrap.

recept tempeh ketjap

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.