Recept: Quiche met prei en (vega)spekjes

Hoe maak ik een quiche met spekjes en prei

Een van mijn favoriete quiches is deze met (vega)spek en prei. Ik maakte deze altijd met spekjes. Maar de kwaliteit van vega spekjes is tegenwoordig zo goed, dat je hier ook makkelijke een vega versie van kan maken. Zo zie je maar dat je aan je favoriete gerechten met vlees niet veel hoeft te veranderen om toch vrijwel hetzelfde resultaat te krijgen. Maar je kunt uiteraard ook gewone spekjes van vlees gebruiken. Het is jouw quiche!

Quiche als restjesverwerker

Zoals je misschien ziet op de foto, had ik een restje witte kaas over. Aangezien ik niet houd van eten weggooien (no waste), heb ik dit verwerkt in de quiche. Dit hoeft absoluut niet, maar mocht je ook een restje kaas overhebben waar je vanaf wil, dan kan dit er altijd bij. Zo maak je een vegetarische quiche (of juist niet) met wel of geen kaas.

Ingrediënten: quiche met prei en (vega)spekjes (maar 5!)

 • 6 eieren
 • 2 preien
 • 175 gram vega spekjes of 100 gram (niet-vega) spekjes
 • flinke scheut, zeg 50 ml, melk of room
 • 7-8 (roomboter) bladerdeegvellen (afhankelijk van de grootte van je bakvorm

Recept: quiche met prei en (vega)spekjes

 1. Verwarm je oven voor op 220 graden.
 2. Ontdooi de vellen roomboterbladerdeeg op een schone handdoek (ongeveer 10-15 min, ondertussen kun je andere dingen doen).
 3. Was en snijd de preien in dunne ringen. Verwijder wel even de achterkant met wortels uiteraard.
 4. Kluts 6 eieren met een flinke scheut melk of room en een beetje peper en zout. Niet te veel zout als je niet-vega spekjes gebruikt. Die zijn al zout. Ietsje meer zout bij vegetarische spekjes.
 5. Verhit een eetlepel olie of boter in een pan en bak hierin de spekjes. Als ze een kleurtje hebben gekregen, voeg dan de prei toe en bak tot de prei flink is geslonken. Breng op smaak met peper en een beetje zout.
 6. Vet een quichevorm of ronde bakvorm in. Leg eerste de bladerdeegvelletjes aan de zijkant van de vorm. Plak de vellen aan elkaar met je handen. Ga door tot je de buitenkanten belegd hebt en gebruik het laatste vel of stuk voor je bodem helemaal te bekleden.
 7. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met een beetje bloem. Als je geen bloem hebt, kun je deze stap ook skippen.
 8. Schep het spek-preimengsel en eimengsel in de bladerdeegbodem. Zet meteen in de hete oven.
 9. Bak rond de 20 minuten. Check of de bladerdeegrand krokant en bruin is en het eimengsel gaar. Laat eventueel ietsje langer in de oven.
 10. Laat de quiche eerst een beetje afkoelen en snijd daarna in punten.

quiche recept met spekjes en prei

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.