(Basis)recept: de allerlekkerste gehaktballetjes in tomatensaus

gehaktballetjes in tomatensaus maken

Een eenvoudig basisrecept voor gehaktballetjes in tomatensaus, zoals je deze misschien kent uit je kindertijd. Ik vind deze versie stiekem het lekkerste, maar je kunt eindeloos variëren. Doe er knoflook, ketjap en sambal bij en je hebt Indische gehaktballetjes! Doe er oregano, Italiaanse kruiden en knoflook bij en dan heb je Italiaanse gehaktballetjes (lekker met pasta). Of maak ze spicy met knoflook en rode peper. Doe er je ding mee, maar maak ook zeker dit basisrecept eens. Een helemaal retro touch zou zijn als je ze eet met een wit zacht broodje. Krijg je meteen een jaren 90 warm buffet vibe van! Hoeft niet, aardappelpuree of rijst kan er ook bij. Of niets natuurlijk!

makkelijke gehaktballetjes in tomatensaus

Meatballs?

Waarom ik deze gehaktballetjes weer eens maakte, was omdat ik op YouTube een recept had gezien van Amerikaanse gehaktballen, ‘meatballs’. Een recept waarbij ze het toch al rijkelijke gehakt aanvullen met kilo’s ricotta en parmezaan. Zoals wel vaker met Amerikaans eten, druipt het vet ervan af.  Die maak ik ooit nog eens (een beetje vet schrikt mij niet meer af). Maar eerst: dit retro basisrecept van gehaktballen in tomatensaus.

Ingrediënten voor ongeveer 50-60 kleine gehaktballetjes in tomatensaus

 • 1 kilo half-om-half gehakt (liefst van de slager!)
 • 4 eieren
 • 8 beschuiten
 • 1 ui
 • 700 gram tomatenpassata
 • flinke klont boter of margarine

(Basis)recept: de allerlekkerste gehaktballetjes in tomatensaus

 1. Maak eerst de gehaktballen. Was je handen goed en neem een grote kom. Verkruimel de beschuiten tot ze helemaal fijn zijn. Doe in de kom het gehakt, de eieren en de verkruimelde beschuiten en breng op smaak met flink wat zout en peper. Kneed alles samen met je handen. Opmerking: probeer hiervan te genieten ;).
 2. Als de eieren en de verkruimelde beschuit goed vermengd zijn, rol je kleine balletjes van het gehakt. Kijk even welk formaat jij een fijn formaat vindt qua gehaktbal en probeer ze daarna allemaal in ongeveer dezelfde grootte te rollen.
 3. Neem daarna een grote pan en laat een royale klont boter of margarine eerst opwarmen in de pan. Zorg dat de pan heet is en dat de gehaktballen genoeg plaatsen hebben om te bakken. Doe het desnoods in een paar keer, als je alleen een kleinere pan hebt.
 4. Bak de gehaktballen krokant en donkerbruin aan de buitenkant op hoger vuur. Geef ze genoeg ruimte/ bak desnoods in twee of drie keer. Daarna zet je het vuur iets zachter en laat je de gehaktballen garen van binnenuit. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van het formaat van de gehaktbal. Snijd er anders even eentje doormidden om te checken of ze gaar zijn. Haal ze na het bakken uit de pan maar gooi het bakvet niet weg!
 5. Snipper een uitje heel fijn en bak deze aan in het bakvet van de gehaktballen. Doe er desnoods nog een beetje boter bij. Laat het uitje 5 minuten bakken en doe er daarna de tomatenpassata bij. Laat 5 minuten zachtjes koken, voeg de gehaktballen toe en verwarm nog 5-10 minuten op zacht vuur. Je kunt de saus ook ietsje verdunnen met water.  Check op peper en zout!

gehaktballetjes in tomatensaus recept

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.