Recept: Smokey vegetarische bruine bonensoep

recept voor bruine bonensoep

Mijn moeder zei vroeger altijd: “Ik bid niet voor bruine bonen”. Met een bepaald accentje, bleek uit een hele populaire reclame te zijn. Maar misschien zei jullie moeder dit helemaal nooit, dus dan gaat de clue van deze uitspraak een klein beetje verloren. Hoe dan ook: de bruine boon heeft niet bepaald een sexy imago.

Als je nog niet warmloopt van bruine bonen, dan hopelijk nu wel. Bij bruine bonen doemen beelden op van ouderwetse taferelen met muffe bonenprut. Maar nee, niets blijkt minder waar in de praktijk. Je kunt er ontzettend lekkere, vullende bruine bonensoep mee maken. Die maakte je vroeger met spek of ander vlees, maar je kunt ook prima deze vega versie maken. De rokerige smaak komt van het gerookte paprikapoeder. Top spul!

Ingrediënten voor Smokey vegetarische bruine bonensoep

 • 2 preien
 • 1 knoflook
 • 1,5 eetlepel gerookt paprikapoeder (of meer)
 • Halve knolselderij
 • 1 laurierblad
 • 700-800 gram bruine bonen (blik of pot)
 • 1,5 (groenten)bouillonblokje

Recept: Smokey vegetarische bruine bonensoep met gerookt paprikapoeder

 1. Was de prei en snijd in ringen. Pel en snijd knoflook fijn. Schil de knolselderij en snijd de knolselderij in blokken.
 2. Bak de prei in een grote soeppan, zo’n 5 minuten. Voeg daarna de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee. Voeg 1,5 eetlepel gerookte paprikapoeder toe en roer door de prei.
 3. De knolselderij kan nu ook bij de prei, laat deze even meebakken. Voeg daarna ongeveer 1,5 liter water toe, tot alle groenten ruim onderstaan. Laat aan de kook komen en voeg de bouillonblokjes en het laurierblad toe.
 4. Spoel ondertussen de bruine bonen goed af. Houd er een paar apart ter garnering.
 5. Als de soep 15 minuten heeft gekookt, voeg je de bonen toe. Laat een paar minuten meekoken.
 6. Verwijder vervolgens het laurierblad en pureer de soep glad. Als je de soep iets te dik vindt, voeg dan nog wat water toe. Garneer met een paar bruine bonen. Voeg eventueel nog wat sambal, cayennepeper of zout toe naar smaak.

bruine bonen soep maken makkelijk

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.