Recept: Arroz con leche – Spaanse rijstepap

arroz con leche recept

Een lekker en makkelijk nagerechtje of ontbijtje uit het mooie Spanje: arroz con leche. Alhoewel dit toetje/ ontbijtje duidelijk gebaseerd is op de Spaanse smaken, is het eigenlijk een soort rijstepap. En van rijstepap vind je in elk land wel een versie. Als je van de Nederlandse versie houdt, dan moet je deze zeker ook eens proberen. En als je niet van de Nederlandse rijstepap houdt, dan moet je deze ook zeker proberen.

Spaanse rijstepap

Voor mij moet het deze Spaanse rijstepap zijn, want deze ingrediënten heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Citroenen en melk zijn zelden afwezig in mijn keuken. Ook heb ik geregeld (altijd?) een restje rijst over in al mijn enthousiasme. Dat kun je ook prima verwerken in deze rijstepap. Voeg het restje rijst dan later toe en laat de melk eerst 5 minuten langer pruttelen. Je kunt deze arroz con leche zowel warm als koud eten. Deze portie is voor 4 personen, maar je kunt restjes ook de volgende dag (koud of opgewarmd) opeten.
recept voor rijstepap spaanse

Ingrediënten: arroz con leche

  • 200 gram dessertrijst of (overgebleven) pandan rijst
  • 1 liter (half)volle melk
  • 2 eetlepels gemalen kaneel of 1 kaneelstokje
  • ½ theelepel vanille-extract (optioneel)
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ citroen voor de schil

Recept: Arroz con leche – Spaanse rijstepap

  1. Giet de halfvolle of volle melk in het steelpannetje, samen met 2 eetlepels kaneel (of 1 kaneelstokje) en suiker. Was de citroen en verwijder de helft van de schil met een rasp of schilmesje. Doe de citroenschillen bij de melk. Voeg eventueel een beetje vanille-extract toe en laat vervolgens aan de kook komen.
  2. Kook zachtjes, zo’n 15 minuten. Voeg daarna de rijst toe en kook tot de rijst gaar is. Als het goed is, neemt de rijst de melk op zodat je een goede rijstepap krijgt. Mocht je de pap iets vloeibaarder willen, voeg dan nog een beetje melk toe. Wil je pap iets minder vloeibaar? Kook dan nog even zachtjes door.
  3. Verwijder de citroenschillen en bestrooi met kaneel en eventueel extra suiker.

Tip: vervang de melk ook eens door havermelk

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.