Recept: Sushi met zalm, avocado, komkommer en surimi voor een sushiparty met vrienden

recept om sushi te maken

Vriendinnen kwamen langs in het weekend, maar we konden naar geen enkel restaurant (want: tweede lockdown). Voor de rest stonden er naast kletsen en koffiedrinken niet heel activiteiten op het programma (want: tweede lockdown). Gelukkig bedachten we samen een activiteit die ons alle drie nogal aansprak: samen sushi maken. Mijn keuken werd omgetoverd tot een sushi-walhalla vol met plakjes vis, verdwaalde rijstkorrels en mooie sushi-kunstwerkjes. En met drie ijverig rollende sushi-meisjes. Het bleek helemaal niet moeilijk, maar juist leuk. En ook, ja dat moet gezegd worden, tijdrovend bij de enorme hoeveelheid sushi die wij maakten tijdens onze sushi-sessie. Nadat we ons alle vier (huisgenoot N. had lucht gekregen van onze sushiplannen en wilde ook mee-eten) helemaal volgepropt hadden bleef er nog een hele hoop over.

Afgekoelde sushirijst 

Ik heb natuurlijk geleerd van die sushi-activiteit en beloof jullie dat deze niet zo lang duurt om te maken (want: minder hoeveelheden van alles). Hoe dan ook moet je het maken van sushi zien als een leuke activiteit die je zelf (zen rollen en knijpen!) of met anderen doet. Plus als beloning: je eet een hele hoop zelfgemaakte, verse sushi’s. Wat het langste duurt is het wachten tot de sushirijst is afgekoeld. Wellicht kun je dit van tevoren al doen zodat je meteen van start kan. Verse sojaboontjes erbij kan ook.

Ingrediënten voor een sushi-party voor 4 personen

 • 300 gram sushirijst
 • Beetje (sushi)azijn en suiker voor in de sushirijst,
 • Mooie moot verse zalm (van de visboer bijvoorbeeld)
 • Sojasaus voor erbij te serveren
 • 2 avocado’s (rijp)
 • 1 komkommer
 • 150 gram surimi
 • 10 norivellen

Voor de wasabi-mayonaise:

 • 1 theelepel wasabi
 • 3 volle eetlepels mayonaise
 • 1 theelepel sojasaus
 • 1/2 theelepel suiker

Een sushimat is ook handig, zo’n bamboe roller.

hoe maak ik sushi

Recept: Sushi met zalm, avocado, komkommer en surimi voor een sushiparty met vrienden

 1. Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je hebt hier ook een beetje azijn, (witte azijn met suiker kan prima, maar sushi-azijn natuurlijk ook) suiker en zout voor nodig. Deze moet afkoelen (koud zijn) en dit kan echt wel even duren. Spreid de rijst desnoods op schalen uit zodat het wat sneller gaat of zet buiten/ op een koele plaats.
 2. Snijd de avocado’s, komkommer en surimi in repen die geschikt zijn voor in de sushirolls. Langwerpig dus, al hoeft dit echt niet helemaal precies. Je kunt gerust een beetje sjoemelen als je de rollen gaan beleggen.
 3. Meng 3 eetlepels mayonaise met een halve theelepel wasabi, een theelepel sojasaus en een halve theelepel suiker. Proef of je de wasabi-mayonaise zo goed vindt en voeg naar smaak evt meer wasabi toe.
 4. Zet een beker of glas lauwwarm water neer waar je je handen in kan dopen.
 5. Maak de sushirol. Neem een beetje rijst in je handen en bekleed het norivel met een dun. egaal laagje (uitdrukken dus). Houd aan de voor- en achterkant van het norivel een stukje over van een paar centimeter. Dit stuk ga je zo ‘lijmen’ zodat de rol dichtgaat.
 6. Als je een mooi, egaal, dun laagje rijst op het norivel hebt gemaakt, dan kun je vervolgens de rijst beleggen. Doe dit met de verse zalm, surimi, avocado, komkommer, wat je wil. Je kunt meerdere combinaties maken. Leg een horizontaal lijntje met beleg, ongeveer allemaal even breed. Zalm met avocado vind ik het allerlekkerst. Maar surimi met komkommer en avocado ook. Speel er een beetje mee.
 7. Maak je vingers nat met het lauwe water en maak daarna de overbleven randen van het norivel nat (dus waar geen rijst zit). Rol dan eerst voorzichtig over het beleg heen en dan verder tot de rol dicht is. Snijd de rol in stukjes. De achterkanten zijn vaak niet zo mooi, maar die zijn voor de chef. Herhaal tot je alle norivellen hebt gevuld en gesneden.
 8. Serveer met sojasaus. Eventuele overgebleven zalm, komkommer, surimi of avocado kun je er ook los bij serveren. Je kunt de rollen tot de volgende dag bewaren in de koelkast, mocht er wat over zijn.

Ps. je kunt ook even een YouTube-filmpje opzoeken over het rollen van de perfecte sushirol, want ik doe ook maar wat. Echte pro-tips voor sushi te rollen vind je elders maar het belangrijkste is dat ze dichtgaan en lekker smaken ;).

sushi maken voor een feestje

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.