Recept: de lekkerste wafels om zelf te maken

Recept om zelf wafels te maken
Zelf wafels maken in de dagen tussen Kerst en oudjaar, dat is vaste prik. Niet alleen ruikt het huis lekker naar zelfgemaakte wafels, ook maak je er een hele hoop mensen blij mee als je een bundeltje verse wafels aflevert. Bovendien heeft het in de dagen tussen Kerst en Oudjaar absoluut geen zin om na te denken over gezonde voornemens, daar is (de eerste helft) van januari wel voor.

Recept voor 90 wafels

Met dit wafelrecept maak je ongeveer 90-100 wafels. Misschien veel, de helft kan ook. Maar als je eenmaal je wafelijzer uit de mottenballen haalt, kun je net zo goed helemaal voor gaan. Bovendien is het een perfect verlaat kerstcadeau en kun je ze zelfs invriezen. Bij 90 wafels is het trouwens wel aan te raden om 2 wafelijzers te gebruiken, als je die kan vinden.

Familierecept wafels

Het beslag maak je de dag van tevoren. Dat heb ik niet verzonnen, maar staat duidelijk in de instructies die al generaties lang van mond tot mond gaan in mijn schoonfamilie. En het zijn nog altijd de lekkerste zachte wafels die ik ooit heb gemaakt. Doe dus vooral precies wat er in dit recept staat voor het beste resultaat.

Ingrediënten voor +- 90 wafels

 • 1600 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1000 gram Blue band boter
 • 16 gram vanille suiker
 • 2 kilogram witte kristalsuiker
 • 16 eieren
 • 2 liter halfvolle melk
 • 500 gram rozijnen (optioneel)
 • bakspray voor het wafelijzer

Recept voor wafels

 1. Leg de rozijnen een uur in een bak met water om ze zacht te laten worden. Giet daarna het water weg en dep de rozijnen droog met keukenpapier of een handdoek. Laat ze drogen. Ze mogen niet te nat zijn want dan wordt het beslag te nat.
 2. Smelt de boter in een steelpannetje op het laagste vuur. Laat de boter daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Meng in een hele grote kom het bakmeel, de suiker en de vanillesuiker door elkaar met een garde of vork.
 4. Neem dan een handmixer en meng de melk er beetje voor beetje bij. Zorg dat het geheel telkens goed gemixt is. Mix een paar minuten.
 5. Klop in een andere kom alle eieren eerst goed door met een garde. Voeg daarna de eieren toe aan de kom met het meel en meng de eieren goed onder het beslag. Voeg daarna de boter toe en meng nog een keer goed door.
 6. Als laatste meng je de rozijnen met een houten lepel door het beslag.
 7. Zet het beslag met daarover een theedoek of aluminiumfolie een nachtje weg.
 8. Zet je wafelijzers klaar, spray in met bakspray (echt een beter idee dan boter of olie) en bakken maar! Afhankelijk van je apparaat check je hoeveel beslag erin moet en op welke stand het wafelijzer het beste werkt. Laat de wafels na het bakken afkoelen op een rooster en pak ze als ze afgekoeld zijn pas in. Eet ze op binnen 3-4 dagen, of geef ze weg aan dolgelukkige buren of familieleden!
  Recept om zelf wafels te maken