Recept: Pasta met sjalotten en courgette

makkelijke pasta met tomatensaus

Deze pasta lijkt een beetje op mijn geliefde Pasta Puttanesca. Op de een of andere manier vond ik het altijd al nodig om in de pasta puttanesca een ui of sjalot te verwerken. Ook vond ik er altijd redelijk weinig ‘groenten’ zitten in Pasta Puttanesca en daarom misschien minder toegankelijk voor een groter publiek. Dit is echt een Hollandse gedachte (want olijven en kappertjes zijn ook groenten). Op de een of andere manier voel ik me beter als er ‘echte’ groenten in zitten, vandaar de introductie van allemansvriend courgette.

Sjalot shine 

In deze pasta spelen de sjalotten een hoofdrol. Het is totaal geen moeilijk recept. Het is ook een goedkoop recept. Je moet er alleen op letten dat je de sjalot goed karamelliseert, dus: lang laten bakken in een goede plens olie of boter. Dan krijg je een heerlijke smaak die de pasta helemaal afmaakt. Het betekent even geduld dus, maar geloof me: deze pasta met sjalotten en courgette is het echt helemaal waar. En: niet bang zijn voor ansjovis, gewoon één keer proberen en dan wil je niet meer zonder. I loveeeeee ansjovis & not afraid to say it.

Ingrediënten: Pasta met sjalotten en courgette

 • 5 sjalotten
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 blikje ansjovis (uitgelekt)
 • 400 gram tomatenblokjes
 • 1 kleine courgette
 • bosje verse peterselie
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • snufje chilivlokken of zwarte peper
 • 300 gram spaghetti/ linguine
 • olijfolie om in te bakken

Recept: Pasta met sjalotten en courgette

 1. Pel de sjalotten en snijd ze in halve maantjes (niet te fijn dus). Verhit een flinke plens olijfolie in een ruime pan. Bak de sjalotjes op een middelhoog vuur totdat ze er bruin uit beginnen te zien (gekaramelliseerd).
 2. Snijd ondertussen de knoflook en de ansjovis (uitgelekt) fijn. De courgette snijd je in mini-stukjes, die een kleine bite hebben maar voor de rest opgaan in de pasta.
 3. Als de sjalotjes gekaramelliseerd zijn, voeg je de knoflook toe aan de pan. Bak 2 minuten mee en voeg dan de ansjovis toe. De ansjovis bak je net zo lang tot deze is een beetje is ‘opgelost’, circa 3-4 minuten. De courgette kan nu in de pan meebakken.
 4. Laat de tomatenpuree 2 minuten in het sjalot-ansjovismengsel meegaren en voeg daarna de tomatenblokjes toe. De saus mag nu lichtjes doorgaren terwijl je de spaghetti of linguine kookt.
 5. Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.
 6. Als de pasta gaar is, kun je saus en de pasta samenvoegen in een grote pan (neem de pan waarin je de pasta hebt gekookt bijvoorbeeld). Maak het gerecht af met gehakte peterselie en zwarte peper of chilivlokken.

sjalotten pasta recept

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.