Recept: Geroosterde bloemkool salade met krokante kikkererwten

bloemkool steaks salade

Sommige saladerecepten die je maakt van restjes zijn té lekker om geen officieel recept te zijn. Dat is ongeveer hoe deze salade van bloemkoolstukken ontstond, uit restjes. En uit de wens om een iets gebalanceerder leven te leiden en vaker salades te eten. Zo sneed ik van een bloemkool ‘steaks’, alhoewel niet echt steaks natuurlijk want ze hebben qua smaak niets gemeen met echte steaks. Je behandelt de stukken bloemkool als een stuk vlees en daardoor smaken ze goed. Er zitten namelijk kruiden op, jawel! En flink wat olijfolie. Lekker met een restje feta, maar je kunt deze ook weglaten.

Ingrediënten: geroosterde bloemkool salade met krokante kikkererwten

 • 1 bloemkool
 • 400 gram kikkererwten (uit blik)
 • 1 volle eetlepel paprika poeder
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1 volle eetlepel komijnpoeder
 • 85 gram rucola
 • 100 gram feta
 • Voor de dressing: 1 eetlepel mayonaise, halve eetlepel ketchup, halve eetlepel citroensap en 1 theelepel sambal

Recept: Geroosterde bloemkool salade met krokante kikkererwten

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Verwijder de groene bladeren van de bloemkool, was de bloemkool en snijd in de lengte in even dikke plakken. Spoel de kikkererwten af. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en leg hierop de bloemkoolplakken. Leg de kikkererwten eromheen. Meng de olijfolie in een bakje met de paprikapoeder, de komijn en flink wat zout. Giet over de groenten op de ovenplaat heen. ‘Masseer’ in de groenten. Zet de groenten 25-35 minuten in de oven tot de bloemkool en de kikkererwten krokant zijn. Kijk na 25 minuten even in de oven en laat eventueel nog wat langer in de oven.
 3. Maak ondertussen de dressing door 1 eetlepel mayonaise, een halve eetlepel ketchup, een halve eetlepel citroensap en 1 theelepel sambal, een snufje zout en een eetlepel water te mengen tot een dressing. Zet in de koelkast tot je de salade gaat maken.
 4. Beleg een bord met rucola, leg de bloemkool en de kikkererwten eroverheen en verbrokkel eventueel een beetje feta eroverheen. Giet voorzichtig een beetje dressing over je salade.

geroosterde bloemkool salade