Recept: Makkelijke geroosterde kip met citroen, prei en aardappel uit de oven

Recept voor een hele kip

Een hele geroosterde kip, ooit gemaakt? Het lijkt misschien intimiderend om zo’n maal van holbewoners te bereiden. Maar ik weet nu: dat is het niet. Je hoeft niet bang te zijn dat de kip uitdroogt of helemaal niet gaar wordt. Het komt helemaal goed met die geroosterde kip uit de oven.

De jus (!)  

Het lekkerste van deze kip is niet de kip zelf maar de jus die vanzelf geproduceerd wordt. Tijdens het bakken vermengen de smaken van de kruiden, het kippenvet, de knoflook, de prei en de olie/ boter zich tot een restaurantwaardige jus. Vergeet dus nooit (nooit!) de jus bij deze kip. Je vindt de jus onderaan de braadpan na het bakken. Je kunt er aardappelen bij serveren, die ook blij worden van een straaltje jus. Wat zeg je, geef je deze hele kip een kans?

Ingrediënten voor geroosterde kip met citroen, prei en aardappel uit de oven

 • 1 hele kip
 • ½ citroen
 • 1 ui
 • 5 teentjes knoflook.
 • 1 prei
 • 500 gram aardappelen/ krieltjes
 • 2 eetlepels kipkruiden of 1 eetlepel paprika, 1 theelepel komijn, 3 theelepels zout en 1 theelepel peper.
 • Olijfolie

Recept: Makkelijke geroosterde kip met citroen, prei en aardappel uit de oven

 1. Verwarm de oven voor op 205-210 graden.
 2. Haal de kip uit de verpakking en leg op een snijplank of ander schoon oppervlak. Bestrooi of smeer de kip in met de kipkruiden of de andere kruiden.
 3. Pel de ui en snijd in 4 grove kwarten. Snijd de halve citroen door midden. Snijd het groene gedeelte van de prei, was de prei en snijd in lange, grove linten. Gooi het groene gedeelte niet weg, maar snijd in grove stukken!
 4. Stop de citroenstukken, de ui en 3 van de knoflooktenen (in schil!) in de kip.
 5. Neem een grote braadpan die in de oven kan en waar de kip inpast. Doe eerst een laagje olijfolie in de pan en smeer ook de randen van de pan in.
 6. Leg dan de kip in de pan. Leg de preilinten en de overige 2 knoflooktenen eromheen, maar bedek de kip niet! Deze moet ‘vrij  liggen’, zodat deze goed gebakken kan worden in de oven.
 7. Besprenkel de kip en de prei met een paar eetlepels olijfolie of smeer in met boter. Zet 1 uur in de voorverwarmde oven.
 8. Was ondertussen de aardappelen en snijd in kleinere stukken of frieten. Leg de aardappelen samen met de groene gedeeltes prei op een bakplaat (evt met bakpapier). Besprenkel met zout, peper en olijfolie. Zet de bakplaat 20 minuten in de hete oven nadat de kip gaar.
 9. Check of de kip gaar is na een uur. Haal de kip eruit en zet de aardappelen en groene prei meteen in de oven.
 10. Nu kun je 2 dingen doen. Ofwel je laat de kip afkoelen in de hete pan tot de aardappelen klaar zijn. Of je neemt een ovenrooster (als je dit hebt) en til de kip daar voorzichtig op met 2 vleesvorken (pas op: heet!). Zet daarna het ovenrooster meteen op de braadpan, zodat alle sappen uit de kip in de pan kunnen vallen. Als de knoflooktenen zijn afgekoeld, kun je deze uitknijpen en in de saus doen onderin de pan doen.  
 11. Als de aardappelen en prei gaar zijn, snijd je voorzichtig de kip in stukken met een vleesvork en scherp mes. Verwijder de citroen, ui en knoflook uit de kip. Serveer met de prei van de kip, aardappeles en prei uit de oven EN veel lepels jus.

Geroosterde kip