Recept: Simpele Rendang – stoofvlees in kokosmelk

recept voor simpele rendang

Een geliefd Indonesisch recept is Rendang, in kokosmelk gegaard rundvlees. Het lijkt soms lastig om te stoven. Maar het enige dat echt lastig is, is het wachten tot het vlees gaar is. Voor de rest geldt bij stoven: bak het vlees goed aan van tevoren zodat het ‘dichtschroeit’, zorg dat je altijd voldoende vloeistof in de pan hebt en ben niet te zuinig met kruiden. Houd je je daaraan, dan kan er niets misgaan. Of ja, bijna niets dan.

Currypasta voor Rendang

Recepten voor Rendang heb je legio. Dit recept voor simpele Rendang is dan ook maar één van de triljoenen. Waarom het een ‘simpel’ recept is, is omdat ik de currypasta zelf maak ik een blender. Dan hoef ik niet veel te snijden en ben ik zo klaar. Deze Rendang at ik op de dag zelf (na 2,5 uur zachtjes stoven) maar eigenlijk is het nog lekkerder als je dit stoofvlees een dag van tevoren maakt. Maak er wat rijst en groenten bij en je hebt een delicioso plan voor de avond, namelijk deze Rendang eten. Laat zich ook invriezen, dus niet te bang zijn dat je te veel maakt (en het gaat sowieso op).

Ingrediënten voor simpele Rendang

 • 1 kg runderpoulet/ runderriblappen in ongeveer gelijke stukken
 • 2 grote uien
 • 10 cm verse gember
 • 3 knoflooktenen
 • 1 eetlepel gemalen koriander
 • 2 limoenblaadjes (bij de toko/ grotere supermarkten)
 • 1 eetlepel laos poeder
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1 bouillon blokje (rund of groenten) of andere bouillon in dezelfde hoeveelheid
 • 400 ml kokosmelk
 • 2 handjes geraspte kokos (optioneel)

Recept voor simpele Rendang

 1. Eerst maken we een currypasta die de basis is voor de Rendang. Hiervoor heb je een blender of staafmixer nodig. Heb je die niet? Dan snijd je alles gewoon heel fijn (zo fijn je kan). Pel de ui en knoflook en verwijder de schil van de gember. Doe dan de gember, ui, knoflook, laos en gemalen koriander in het bakje van de staafmixer. Voeg hieraan een beetje zonnebloemolie toe en pureer of blits tot het een soort van puree met stukjes wordt. Dit de currypasta, of wel rendang pasta. Je kunt dus ook de ui, gember en knoflook heel fijn snijden of raspen.
 2. Dep het vlees droog met een beetje keukenrol of een schone handdoek. Neem een grote pan of braadpan en verhit hierin flink wat olie of boter. Wacht tot de pan behoorlijk heet is geworden en leg dan 1/3 van het vlees in de pan. Laat aan alle kanten kort dichtschroeien, zodat je een klein bruin laagje ziet. Haal het vlees uit de pan en zet even weg. Herhaal dit tot al het vlees is voorgebakken. Schep het laatste vlees uit de pan maar bewaar de jus die het vlees achterlaat. Hier gaan we de currypasta in bakken.
 3. Verhit nog 1 lepel olie of boter bij de jus die van het vlees is overgebleven in de pan. Schep de currypasta of de fijngesneden ingrediënten (+ de kruiden) in de pan. Bak op een laag vuurtje deze pasta 5 minuten aan. Voeg daarna het vlees toe en zet het vuur iets harder. Bak al scheppend nog 3-4 minuten aan. Voeg daarna de kokosmelk, de limoenblaadjes, het verkruimelde bouillonblokje én zoveel water toe dat het vlees helemaal onderstaat. Breng aan de kook en zet het vuur daarna zachter. Het vlees moet 2- 2,5 uur opstaan minimaal. Roer af en toe en zorg dat vlees altijd grotendeels vloeistof heeft. Voeg evt. water toe, mocht het water te snel verdampen.
 4. Voeg na ongeveer 2 uur de ketjap toe en proef of het vlees gegaard is. Zo niet, laat het dan wat langer opstaan. Hoe langer, hoe lekkerder. Het smaakt eigenlijk ook het allerbeste als de Rendang een dag (of twee) van tevoren is gemaakt. Maar je kunt het uiteraard ook meteen eten. Als het vlees gaar is, proef je of het op smaak is. Voeg eventueel nog wat zout of ketjap toe.
 5. Eet met rijst en sperziebonen bijvoorbeeld, ook lekker met andere groenten.

eenvoudig rendang maken