Recept: Pasta met zelfgemaakte groene pesto

zelf groene pesto maken recept

Pasta pesto maakte ik vroeger als student. Thuis aten we het niet, maar een vriendin in Tilburg kookte ooit een pasta pesto voor me. Dit bestond uit niet veel meer dan spaghetti koken en een potje pesto daarop loslaten, maar het was heel lekker. Later at ik het zo vaak dat de nieuwigheid weer een beetje van het potje groene pesto af was. Sinds ik weer later in mijn studententijd een verse groene pesto voorgeschoteld kreeg, ben ik helemaal fan. Voordeel: de verse pesto verveelt nóóit. Bovendien supersnel en makkelijk te bereiden als je een keukenmachine of blender hebt. Heb je die trouwens niet, dan zou ik je echt heel erg aanraden er een te kopen.

Traditionele groene pesto

De traditionele manier om pesto te maken is met een vijzel. Als je een vijzel in huis hebt en je zin hebt in een flinke workout dan mag je ook zo je pesto maken (maar: respect!). Je kunt de pesto bewaren in de koelkast in een kommetje met een laagje olie erop. Zo komt er geen zuurstof bij de pesto. Je kunt eventueel ook zoete tomaatjes, kip of iets anders bij de pasta serveren. Maar in dit recept gaan we voor alleen de pesto, want die verdient de hoofdrol.

Ingrediënten voor pasta pesto

 • 1 basilicum plantje
 • 150 gram Parmezaanse kaas
 • 40 gram pijnboompitten
 • 1 teen knoflook
 • 250 gram spaghetti
 • 4 eetlepels olijfolie extra vergine
 • (zee)zout en peper

Recept: Pasta met zelfgemaakte groene pesto

 1. Kook water in een flinke pan en zout het water. In deze pan kook je de spaghetti gaar. Bewaar een half kopje kookvocht.
 2. Neem een pannetje en laat deze opwarmen op het vuur. Verhit daarin kort de pijnboompitten totdat de pitten een beetje bruin kleuren.
 3. Doe de pijnboompitten, de Parmezaanse kaas (snijd eventueel in blokken), 1 gepeld knoflookteentje, 4 eetlepels olijfolie extra vergine en (bijna) alle blaadjes van de basilicumplant in de keukenmachine. Blits/ blender tot een gladde pesto. Proef of de pesto op smaak is en voeg eventueel zout en peper toe.
 4. Doe de spaghetti in een pan (gebruik bijvoorbeeld de pan waarin je spaghetti hebt gemaakt) met een beetje kookvocht en de pesto. Verhit tot de spaghetti en de pesto goed vermengd zijn. Voeg eventueel een beetje meer kookvocht toe tot je de gewenste dikte hebt.
 5. Bestrooi met Parmezaanse kaas en een paar overgebleven basilicumblaadjes.

pasta pesto maken

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.