Als we vlees eten, dan is het 9 van de 10 keer kip. Ik heb een vaste leverancier van goede kip, dus ik heb altijd een voorraadje in de vriezer. Kip is ook ontzettend veelzijdig. Zo had ik laatst een verdwaald pakje kookroom en een verloren gele courgette in mijn koelkast. Daar maakte ik dit Frans-georiënteerde gerecht mee van kip met mosterdroomsaus. Je kunt ook sperziebonen uit de vriezer gebruiken, mocht je geen zin hebben in gedoe met pinnen. Kun je weer een stap overslaan in dit gerecht! Simpel & een publiekslieveling.
Ingrediënten: Kip met mosterdsaus
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml witte wijn
- 300 gram kipfilet
- 1 eetlepel grove mosterd
- 200 gram sperziebonen
- 1 gele of groene courgette
- 200 ml kookroom
- 300 gram krielaardappelen of andere aardappelen
- Klont (room)boter om in te bakken
- Zout en peper
Recept: Kip met mosterdsaus
- Kook de krielaardappelen tot ze gaar zijn in kokend water. Pin de sperziebonen, snijd ze doormidden en kook ook de sperziebonen beetgaar (eventueel in hetzelfde water als in de aardappelen). Zet ze daarna even weg.
- Neem een grote pan en verhit hierin een klont boter. Bak de kip op een hoog vuur alleen even aan totdat de kip een bruin kleurtje krijgt. De kip hoeft niet gaar te zijn, want deze gaart hierna verder in de mosterdsaus. Haal de kip uit de pan en snijd eventueel in blokjes.
- Pel en snipper een ui en de knoflookteentjes. Bak de ui zo’n vijf minuten aan in de pan waar de kip in heeft gebraden (eventueel met een beetje extra boter/olie) zodat de ui een mooi bruin kleurtje begint te krijgen. Voeg daarna de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Blus af met de witte wijn en wacht tot de wijn een beetje verdampt.
- Als de wijn grotendeels verdampt is, voeg je de kookroom, de mosterd en een beetje water toe. Laat aan de kook komen en zet het vuur daarna weer zachter.
- Snijd de courgette en voeg de stukjes courgette samen met de kip toe aan het roommengsel. Laat 5 minuten koken of tot de kip gaar is. Voeg dan de sperziebonen en de aardappelen toe en schep goed om.
- Breng het sausje op smaak met peper, zout en eventueel meer mosterd voor meer pit.