Heel eerlijk: soms zijn er producten waarvan je de charme initieel niet inziet. Ansjovis is waarschijnlijk het beste voorbeeld. Je denkt: wat moet ik met dat blik opgepropte visjes? Soms duurt het jaren voordat je toch zo’n ingrediënt durft te gebruiken. Om er dan achter te komen dat het een geweldig product is! Dat je eigenlijk vanaf nu altijd in je voorraadkast wil hebben. Want je maakt er geweldige maaltjes mee, zoals deze Pasta Puttanesca. De ansjovis zorgt voor de zoutige smaak, die je normaal van vlees (bacon o.i.d.) zou krijgen.
Koken uit de voorraadkast
Handig aan al deze ingrediënten van Pasta Puttanesca is dat je ze lang kan bewaren en dat dit zomaar je makkelijke-pastarecept-dat-je-altijd-tevoorschijn-kan-toveren kan worden. Maar, ik begrijp dat je misschien bij het zien van de ingrediënten niet meteen een match ziet (kappers, ansjovis, olijven). Toch zou ik niet net als ik ook tien jaar wachten met het maken van deze Pasta Puttanesca. Je mist dan namelijk echt een belangrijk pastarecept in je leven. Had ik al gezegd dat je het maakt met producten uit je voorraad?
Ingrediënten: Pasta Puttanesca
- 400 gram tomatenblokjes
- 45-50 gram ansjovis uit blik
- 240-300 gram zwarte olijven
- 3 eetlepels kappertjes
- 1 sjalot of ui
- 2 knoflookteentjes
- 1,5 theelepel chilivlokken of een halve, fijngesneden chilipeper
- 300 gram spaghetti
Recept: Pasta Puttanesca
- Pel en snipper de ui/sjalot en de knoflook heel fijn. Laat de ansjovisjes uitlekken en snijd ze fijn.
- Zet water op in een pan en kook hierin de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Verhit ondertussen in een grote koekenpan een beetje olie en bak hierin 4-5 minuten de ui/sjalot op laag vuur. Voeg daarna de ansjovis toe en zet het vuur hoger. De ansjovisjes lossen een beetje op in de olie. Voeg de knoflook en de chili toe en bak 3 minuten mee.
- Voeg hieraan de tomatenblokjes toe en een beetje water. Laat aan de kook komen en zet het vuur dan laag.
- De olijven kun je iets fijner snijden (hoeft niet), voeg ze daarna samen met de kappertjes toe aan de pan. Proef na 5 minuten of de saus op smaak is.
- Meng de gekookte spaghetti met de saus. Optioneel als topping: verse peterselie.