Recept: Risotto met venkel en vis

risotto zelf maken

Weinig voedsel waar je in één keer de blits mee kan maken als risotto. Het heeft een bepaalde chique vibe, alsof je heel erg je best hebt gedaan en te ervaren bent voor een simpele spaghetti met saus. Geen idee waarom, want je hebt maar 1 pan nodig voor risotto meestal en het is helemaal niet moeilijk. Al dacht ik eerst altijd van wel, maar zoals heel veel dingen is het een kwestie van uitproberen en een beetje geduld. De korrel langzaam laten garen op een niet al te hoog vuur.

Venkelversieringen

Ik heb mezelf met dit gerecht op de foto ook een beetje uitgesloofd. Die mooie kruiden die je op de foto ziet, komen van de venkel. Heel vaak hebben venkels een paar kruidentakjes aan de bovenkant. Die hoef je niet te gebruiken, maar ter versiering zien ze er feestelijk uit. Dit recept is een fijne lente-risotto en lichter dan andere (ook heerlijke) versies die je wel eens ziet met champignons en room.

Tip: Je kan de risotto ook een dag eerder maken, maar let op: kook de rijst dan niet helemaal door. De korrel moet nog flink hard zijn, anders wordt de rijst te papperig de volgende dag.

Ingrediënten: Risotto met venkel en vis

 • 1 wortel
 • 2 tenen knoflook
 • 1 dikke venkel (bewaar de kruidensliertjes bovenop de venkel voor de versiering)
 • 100 ml witte wijn
 • 1 ui
 • 350 gram risottorijst
 • 40 gram Parmezaanse kaas (of meer, ik houd je niet tegen)
 • 1,5 bouillonblokjes (vis of groenten)
 • 2 theelepels gedroogde tijm
 • 300 gram kabeljauw of pangasius
 • zout en peper
 • olijfolie

Recept: Risotto met venkel en vis

 1. Pel en snipper de ui en de knoflookteentjes. Schil en snijd de wortel heel fijn. Was de venkel goed, snijd eventuele bruine of beschadigde plekjes eruit en snijd vervolgens ook in fijne stukjes.
 2. Neem een grote pan, braadpan of casserole en verhit daarin een plensje olijfolie. Fruit op een zacht vuur de ui en wortel 5 minuten, voeg daarna de knoflook toe en bak nog 2 minuten mee.
 3. Los ondertussen de bouillonblokjes op in 1,5 liter kokend water.
 4. Voeg de risottorijst toe bij het uimengsel en roer door de uien, wortel en knoflook totdat de rijst is bedekt met een glanslaagje (circa 1-2 minuten). Blus daarna af met de wijn.
 5. Wacht totdat de wijn grotendeels verdampt is en voeg dan de helft van de bouillon, de tijm en de venkel toe. Laat dit nu op een middelhoog vuurtje pruttelen en roer af en toe.
 6. Als de bouillon bijna helemaal opgenomen is, roer je de rest van de bouillon erdoor. Als deze weer helemaal opgenomen is, dan check je of de rijst gaar is. Als de rijst nog niet gaar is, kun je er steeds een beetje kokend water bij doen totdat je de gewenste gaarheid hebt. Geduld is belangrijk!
 7. Snijd de vis in blokjes en roer de vis pas als laatste door de risotto zodat deze wel verwarmd is, maar niet kapot geroerd. Voeg samen met de vis ook de geraspte Parmezaans kaas erdoor.
 8. Check de risotto op peper en zout. Ik vind het meestal zout genoeg, maar vind het wel lekker om er nog flink wat zwarte peper doorheen te malen.

lente risotto recept

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.