Recept: Rode kool coleslaw

coleslaw van rode kool

Fijn he, zo’n grote rode kolen? Knap als je die in één keer helemaal kan verwerken in een gerecht, behalve natuurlijk als je een hele batch rode kool zelf maakt en die vervolgens invriest voor drukkere tijden. Prima idee overigens, als je een grote (braad)pan ter beschikking hebt.

Op de een of andere manier heb meestal een helft tot driekwart van een rode kool over. Dat is niet best want weggooien doen we natuurlijk niet! Daarom maak ik van de overgebleven rode kool een coleslaw salade. Meestal zie je die met witte kool (kan dus ook! Vervang de rode kool door een witte variant) maar vandaag gaan we er meer kleur in aanbrengen. Rode kool is rauw heel smakelijk, let alleen op dat je ‘m niet te grof snijdt.

Een coleslaw is niet de meest magere salade ter wereld, maar wel heel lekker bij een stuk gegrilde (vega) kip of bij een gepofte aardappel uit de oven. Ook bij barbecues is deze rode kool coleslaw een graag geziene gast. Deze portie is groot genoeg voor vier personen. Gaan jullie deze salade proberen?

Ingrediënten: Rode kool coleslaw

 • ½ rode kool
 • 2 wortels
 • handje rozijnen (optioneel)
 • 1 ui
 • 2 eetlepels mayonaise
 • 2 theelepels appelazijn (of een ander azijn)
 • 3 theelepels honing
 • zout naar smaak

Recept: Rode kool coleslaw

 1. Snipper het uitje heel fijn. Meng het uitje met de 2 eetlepels mayonaise, 2 theelepels appelazijn, 3 eetlepels honing en een beetje zout tot een dressing. Zet even in de koelkast.
 2. Schil de wortelen en snijd of rasp heel fijn. Zorg dat je een goed, scherp mes hebt en leg een natte theedoek onder je snijplank zodat deze niet beweegt. Was de rode kool, dep droog en snijd ook heel fijn.
 3. Voeg de rode kool, wortels en de rozijnen in een grote kom en voeg daaraan de dressing met het fijngesnipperde uitje aan toe. Schep om en proef of je de salade op smaak vindt.
 4. Wil je een iets zoetere salade? Voeg dan nog een beetje honing of suiker toe. Wil je een iets zuurdere salade? Voeg dan nog een beetje azijn toe.

coleslaw zelf maken

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.