Voordat ik de allereerste keer deze soep maakte, had ik nog nooit iets gemaakt met (gedroogde) linzen. Ik had wel angstaanjagende verhalen gehoord van peulvruchten die je eerst moet wellen (avond van te voren in water) maar dat leek me niet echt iets voor mij. Wat ik wel wist: super gezond, die linzen! En in de periode dat ik serieus na ging denken over een mindering in vleesconsumptie leken peulvruchten de ideale vervangers.
Want onbewerkt! Want goedkoop! Want spannend! Bleek een goede zet, inmiddels maak ik dit soepje zeker eens in de twee weken. Niet in de laatste plaats omdat ik een goede liter ervan overhoud en invries. Deze rode linzensoep is ook nog eens vegan, als je dat belangrijk vindt. Zelf heb ik minder met benamingen en meer met smaak. En de smaak van deze soep, kan ik je zeer zeker aanraden. Je wordt ook helemaal vrolijk van die kleine rode rakkers. Een staafmixer is voor dit recept wel handig, zo krijg je een iets gladdere soep. En zo smaakt zo’n budgetsoep met rode linzen echt wel heel lekker, het kan zomaar je favoriet worden!
Ingrediënten voor rode linzensoep
- 250 gram gedroogde rode linzen
- 400 gram gepelde tomaten of tomatenblokjes (blik)
- 1 (groente)bouillonblokje
- 400 milliliter kokosmelk (blik)
- 2-3 grote wortels
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 2 theelepels kerrie
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 eetlepels (zonnebloem)olie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- zout
Recept: Rode linzensoep met kokosnootmelk en wortel
- Pel en snipper de ui en de knoflookteentjes. Verhit de olie in de pan en bak de knoflook en de ui even een paar minuten. Schil en snijd de wortel ondertussen in dikke ringen.
2. Voeg daarna de koriander, kerrie en komijn toe en laat de kruiden even bakken met de ui en de knoflook. Zo komen de smaken ’tot leven’.
3. Nu kun je de gepelde tomaten. tomatenblokjes toevoegen. Laat ze een paar minuten meebakken en voeg vervolgens de (afgespoelde!) linzen en de wortels toe.
4. Voeg nu flink wat water toe aan de soep en verkruimel de bouillonblokjes erin.
5. Daarna giet je de kokosmelk in de soep en dan laat je de soep een halfuurtje pruttelen zodat de smaken goed vermengen. Pureer daarna de soep met de staafmixer.
6. Check op smaak en voeg naar smaak zout en eventueel chilipoeder toe voor meer ‘spice’. Je kunt als topping avocado of geroosterde uitjes inzetten, maar hoeft niet.