Recept: Fried Rice

zelf fried rice maken

Niet zelden heb je een restje rijst over omdat je toch weer te veel gekookt hebt (want stel, je hebt te weinig!). Dan denk je vanaf nu niet meer ‘jammer, gaat de prullenbak in’ maar: FRIED RICE!! Dit kun je echt alleen maar maken van de rijst van een dag (of twee dagen) van tevoren. Probeer het liever niet van warme, net gekookte rijst want dan wordt het echt minder.

Als je dus geen rijst overhebt maar je wel heel erg graag dit recept (FRIED RICE!) wil maken, kook dan de avond van tevoren wat rijst. Het lekkerste is basmati-of pandanrijst voor dit gebakken rijst recept. Sowieso zou ik dat (en bruine rijst voor gezondere dagen) aanraden en witte rijst al met al afschaffen, maar dat ben ik. Sesamolie is wel echt essentieel in dit recept. Dit goedje kun je ook in zoveel andere (Aziatische) recepten doen dus koop maar gewoon een flesje. Je kan er lang mee doen want de meeste flesjes hebben een nogal sterke sesamsmaak. Een paar drupjes zijn dan ook echt een paar drupjes, just saying.

Ingrediënten voor Fried Rice

  • 3 grote wortels of 6 kleinere wortels
  • 1 bosje lente-ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram erwten (diepvries)
  • 200 gram basmati/ pandanrijst (van de dag van tevoren)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap
  • paar druppen sesamolie
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eieren

Recept voor Fried Rice

  1. Schil en was de wortels. Snijd ze in hele fijne kwartjes. Verwijder de uiteinden van de bosui en snijd in ringetjes. Pel en snijd de knoflook in kleine stukjes.
  2. Neem een grote wokpan en verhit hierin de zonnebloemolie met de 4/5 druppen sesamolie. Bak hierin een paar minuten de wortel.
  3. Voeg daarna de lente-ui toe, bak 2 minuten mee en voeg dan de knoflook toe. Bak nog 2 minuutjes aan.
  4. Schep de sojasaus en knoflook door het mengsel en laat even mee pruttelen. Voeg daarna de erwten toe (ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn). Haal de rijst van de dag van tevoren en schep de rijst bij de groenten. Schep goed om en bak flink aan op een hoger vuur (blijf erbij en roer !).
  5. Maak daarna een plaats in de wok voor de eieren te verhitten en roer de eieren door de fried rice heen. Proef of smaak en voeg eventueel sojasaus of ketjap toe.

zelf fried rice maken

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.