Recept: snelle Spaanse salmorejo

Ooit van Salmorejo gehoord? Het is de iets onbekendere broer/zus van Gazpacho. Net als gazpacho is salmorejo een typisch Spaans gerecht, dat echt heerlijk is op hete dagen. Ik kan me voorstellen dat je net als bij gazpacho even aan het idee van het tomatendrankje/ de tomaten’soep’ moet wennen. Maar zodra je je eraan overgeeft dat het een koud maaltje is met de lekkerste tomaten, een beetje knoflook en flink wat olijfolie erin dan word je vast net als ik fan.

Zelf heb ik een tijd in Spanje gewoond, waar we overigens nooit Salmorejo aten. Dit is een gerecht dat vaker in de Zuidelijke regionen gegeten wordt. Belangrijk is dat je wel kiest voor lekkere zoete tomaten, aangezien je deze rauw gaat eten/ drinken. In de zomer is dat natuurlijk een makkie, keuze zat. In de winter zou ik een ietsiepietsie investeren in betere tomaten. Deze salmorejo is door het brood en de olijfolie een stevige ‘soep’, dip er ook vooral in met wat meer stokbrood. Dit gerecht is voor twee personen. Je hebt een blender of goede staafmixer nodig. Que aproveche!

Ingrediënten voor Salmorejo

 • 300 gram tomaten
 • 1 teentje knoflook
 • 3 sneetjes stukjes stokbrood
 • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
 • 1 eetlepel rodewijnazijn
 • zeezout naar smaak.
 • 1 gekookt ei of bijvoorbeeld bacon als topping

Recept: snelle Spaanse salmorejo

 1. Snijd de tomaten in blokjes en pel en snijd de knoflook. Doe dit in het bakje van de blender.
 2. Verkruimel 3 flinke sneetjes stokbrood bij de tomaten en voeg de olijfolie en de rodewijnazijn toe. Voeg een beetje zeezout toe.
 3. Blender of mix tot een gladde mix.
 4. Proef of je meer olijfolie, azijn of zout nodig vindt. Als je een dikker soepje wil, mix dan nog een stukje brood erdoor. Leg als topping een gekookt eitje of wat uitgebakken bacon op de salmorejo.

salmorejo recept

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.