Recept: Paella met chorizo, gerookte paprika en tuinboontjes

paella recept zelf maken

Yay, mijn favoriete Paella recept heb ik voor jullie uitgewerkt. Een paella recept zonder vis, schaaldieren of saffraan. Daarom stukken meer low-key dan je verwacht, maar echt een relaxed toprecept dat je heel gelukkig maakt. Door een allergie voor schelp- en schaaldieren zit een paella afgetopt met gamba’s er voor mij helaas niet in. Het ziet er altijd vrolijk en joviaal uit, maar die moet ik aan me voorbij laten gaan.

Paella-recept zonder vis

Maar niet getreurd want deze paella barst van de smaken, ook zonder de vis en de saffraan. Het geheime ingrediënt? Gerookte paprikapoeder en eigenlijk ook chorizo. Samen met knoflook, een scheutje sherry/ wijn en een kneepje citroensap maak je dan pardoes een zomerse paella. Eigenlijk lijkt een paella op een risotto (gebruik dus ook gerust risottorijst), alleen dan met andere smaken. Je hoeft ook geen paellapan te kopen, deze paella maak je in een gietijzeren pan of andere brede, hogere pan. Dit is genoeg voor 3 á 4 personen.

Ingrediënten: Paella met chorizo, gerookte paprika en tuinboontjes

  • 200-250 gram chorizo worst
  • 1 rode paprika
  • 2 volle eetlepels gerookt paprikapoeder
  • 400 gram paella- of risottorijst
  • 1 ui
  • scheut sherry of witte wijn (voor een alcoholvrij recept, laat dit weg)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree
  • 4 kwartjes citroen, voor erbij
  • 1 groenten- of kippenbouillonblokje
  • 200 gram tuinbonen (diepvries) of  1 courgette

Recept: Paella met chorizo, gerookte paprika en tuinboontjes

  1. Kook water in je waterkoker. Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Was en snijd de paprika in stukjes. Ontdoe de chorizoworst van het vel en snijd in dunne kwartjes.
  2. Neem een grote pan en doe hier een beetje (olijf)olie in. Bak hierin de chorizo uit tot deze knapperig is. Haal de chorizostukjes uit de pan en zet deze even weg.
  3. Bak in het overgebleven bakvet eerst 3 minuten de ui (voeg eventueel nog een beetje extra olie toe). Voeg daarna de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Spoel de rijst eerst af en bak deze daarna mee in de pan met de knoflook en ui. Na 1 minuut voeg je de gerookte paprikapoeder toe, schep deze om zodat de rijst een laagje van het poeder heeft. Blus af met een scheut sherry of witte wijn.
  4. Wacht tot de vloeistof een beetje verdampt is en voeg dan de eetlepel tomatenpuree toe. Roer even om en zet de rijst daarna een paar centimeter onder water met het kokend water. Verkruimel het bouillonblokje hierover en laat aan de kook komen.
  5. Als het water kookt, dan zet je het vuur zacht en wacht je tot de rijst het water heeft opgenomen. Voeg de paprika toe en voeg nog een keer water toe. Herhaal tot de rijst bijna gaar is. De tuinbonen kook je nog 2 minuutjes mee, zo blijven ze wat bite hebben. Tip: heb je te veel water toegevoegd op het laatst? Zet de pan dan uit en doe de deksel op de pan. Je ziet dat de rijst al het water langszaam opneemt.
  6. Als de rijst gaar is, proef je op zout en peper. Roer de chorizo weer door de paella. Serveer met partjes citroen.

Hoe maak ik paella

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.