Recept: Gazpacho

gazpacho recept

Ik weet dat Gazpacho echt een love it or hate it iets is, dus er is kans dat je dit helemaal niet leest. En met ‘dit’ bedoel ik een faire verdediging van de gazpacho, die in Nederland behoorlijk oneerbiedig ‘koude soep’ wordt genoemd. Het is niet echt koude soep, het is meer een groentendrankje. Super gezond, zonder gekkigheid en heerlijk verfrissend op een hete zomerdag.

Zelf heb ik een tijd in Spanje gewoond, waar een glas gazpacho drinken de gewoonste zaak van de wereld was. Zodra je je dus over het feit zet dat de ‘soep’ toch echt niet warm is en dat er wel degelijk verse knoflook in dit verse groentensapje zit (waar niet in in Spanje) dan kun je net als ik een echte gazpacho fan worden. Belangrijk is dat je wel kiest voor lekkere zoete tomaten, aangezien je deze rauw gaat drinken en de eerste smaak dus allesbepalend is. En nee, ik zeg dit heus niet bij elk recept maar nu zeg ik het wel: investeer dus in een paar mooie, smaakvolle tomaten die jouw gazpacho een smakelijk drankie maken.

Je moet dus eigenlijk de tomaten pellen en de paprika volgens mij ook, maar er zijn echt klusjes in de keuken waar ik nooit trek in heb. Het pellen van tomaten en paprika’s is daar heel erg één van. Maar ik houd je natuurlijk niet tegen om het toch te doen, want dat maakt de gazpacho wel een stuk zachter. Ik heb mijn eigen luie methode waarbij ik alle ingredienten voor de gazpacho net zo lang mix (en je kunt het eventueel daarna nog zeven) waarbij het maken van dit recept echt helemaal niets voorstelt. Je kunt dus zomaar besluiten om dit recept te maken en blits-blits-blits 5 minuten daarna heb je een glas gazpacho in je handen. Ijskoud wel echt het allerlekkerste, dus wil je meteen je mond aan het glas kunnen zetten dan adviseer ik ijsklontjes. De gazpacho een uur in de koelkast zetten kan ook. Proost!

Ingrediënten voor de ultieme gazpacho

 • 300 gram Rivolo tomaten of andere smaakvolle tomaten
 • 1 rode (punt)paprika
 • ½ komkommer
 • 1 teen knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
 • ½ eetlepel appelazijn (of citroen/limoensap)
 • Zout
 • Ijsblokjes (optioneel)

Je hebt verder nodig: een blender of staafmixer

Recept: Gazpacho

 1. Pel het knoflookteentje. Schil de komkommer zodat de buitenste laag eraf is en snijd de komkommer daarna in grove ringen. Verwijder de bovenkant en de pitjes van de rode paprika en snijd in grove stukken.
 2. Blits alle ingrediënten (behalve de ijsklontjes) lang samen in een blender. Omdat je de groenten niet schilt of ontvelt, moet je echt even volhouden en net zo lang blenderen totdat het een egale massa is. Breng op smaak met een beetje zout.
 3. Kijk even of de gazpacho niet te dik is en voeg eventueel een beetje water toe. Het is eigenlijk geen soep, meer een groentendrankje. Drink de gazpacho dus uit een glas met een paar ijsklontjes of laat de gazpacho minimaal een uur ijskoud worden in de koelkast. Dan is ie het allerlekkerst!

Tip: echt heerlijk om een dag van tevoren te maken als je weet dat er een hete dag aan komt. In de koelkast wordt de gazpacho heerlijk koel en kun je ‘m meteen drinken als lunch of voorgerecht.

hoe maak ik gazpacho

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.