Recept: Baba ganoush

hoe maak ik baba ganoush
FAVO dipje. Echt even verslaafd aan deze dip. Ik kocht ‘m vroeger wel eens kant-en-klaar, maar die smaak kan toch echt niet op tegen een zelfgemaakte baba ganoush. Zó verslavend met een warme pita. En je hoeft jezelf niet uit te sloven, de oven doet het werk voor je.

Vuurtovenaars

Ik heb ook wel eens gezien dat je de aubergine ook kan blakeren op een fornuis met vuur door de aubergine tegen het vuur aan te houden. Maar dat gaat me qua acrobatische technieken toch echt iets te ver. De oven lijkt een veiliger alternatief voor deze superdip. Ben ook niet bang voor het zwartgeblakerde van de aubergine, want je gebruikt alleen de binnenkant van de aubergine en gooit de buitenkant weg.

Bescheiden portie baba ganoush(?)

In dit recept is er maar 1 aubergine vereist. Als je het nog nooit gemaakt hebt, kun je ook het best eerst met 1 beginnen. Vervolgens proef je hoe lekker baba ganoush is en dan maak je vanzelf de dubbele of zelfs driedubbele batch. No judgement here.

Ingrediënten voor baba ganoush

 • 1 aubergine
 • 2 tenen knoflook
 • 1 volle theelepel tahini
 • 2 theelepels citroensap
 • 2 theelepels komijn + eventueel meer
 • Olijfolie
 • (zee)Zout & peper

Recept: Baba ganoush

 1. Verwarm de oven op 230 graden.
 2. Snijd de aubergine door de helft aan de lange kant en leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi de aubergine aan de opengesneden helften met zout, peper, komijn en besprenkel met olijfolie (of zonnebloemolie). Leg ook twee knoflookteentjes in schil (!) op de bakplaat.
 3. Leg de aubergine in de oven. Bak 40 minuten in de oven op 230 graden.
 4. Schraap met een lepel de inhoud van de aubergine in een kom, gooi de schil weg. Voeg daarbij 2 eetlepels olijfolie, 2 theelepels citroensap, een beetje komijn, zout, tahin, peper en de knoflook uit de oven (uitgeknepen uit de schil). Tip: is de knoflook toch te erg verbrand in de oven? Gebruik dan een vers teentje knoflook, fijngeperst.
 5. Mix de aubergine, kruiden, citroensap, olijfolie en tahin tot een pasta. Ik doe dit in een blender. Proef op smaak en voeg naar smaak eventueel meer kruiden, zout of tahin toe. Eet met een warme pita.

baba ganoush recept

baba ganoush recept

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.