Er zijn mensen die alleen een salade eten als ze door een ‘gezonde’ periode gaan of op dieet zijn. Daarom lijkt het alsof salades automatisch mager/ caloriearm/ armoedig zijn. Maar nee, niets is minder waar. Deze salade met kip is een luxueuze aangelegenheid, maar niet moeilijk om te maken.
In een ‘originele’ caesar salade zit Romaine sla, maar die bleek mijn supermarkt niet meer te hebben. Je kunt ook prima botersla/ een gewone krop sla gebruiken. De sla dient alleen als een (mager) bedje voor de rijkelijke toppings en dressing. Toevallig had ik nog oud stokbrood, waar je prima croutons van kan maken met behulp van de oven. Je kunt natuurlijk ook croutons kopen, dat is sneller. Salade over? Huppakee in het lunchbakje voor de dag erna. Dit gerecht is voor 2 (hongerige) personen.
Ingrediënten: Kip caesar salade met radijsjes en zelfgemaakte croutons
- 2 stuks kipfilet (of vega kipfilet voor een vega salade)
- 1 krop sla of 2 koppen romaine sla
- 2 eieren
- 10 radijsjes
- 2 handjes croutons of oud stokbrood (10 min in de oven op 230 graden)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 handjes geraspte Parmezaanse kaas snippers
- 3 ansjovis uit blik, uitgelekt (optioneel, anders meer zout gebruiken in de dressing)
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- Kneepje citroen (optioneel)
- Zout, peper, olie/ boter om in te bakken
Recept: Kip caesar salade met radijsjes en zelfgemaakte croutons
- Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met zout, peper en paprikapoeder. Bak de kipfilet gaar in een koekenpan in een beetje olie of boter.
- Kook de eieren hard of zacht en laat ze ‘schrikken’ in koud water. Pel de eieren en snijd ze in kwarten.
- Als je zelf croutons gaat maken, verwarm dan alvast de oven voor. Snijd het (oude) stokbrood in kleine blokjes en bestrooi met (olijf)olie en zout en peper. Zet 10 minuten in een oven van 230 graden en tadaaa je hebt je eigen croutons gemaakt. Sla deze stap over als je geen croutons maakt maar koopt.
- Was en snijd de sla en leg alvast op de borden. Verwijder de uiteindes van je radijsjes, was ze en snijd ze in schijfjes.
- Maak de dressing door de mayonaise, mosterd, olijfolie en eventueel een kneepje citroen en 3 ansjovisjes te mengen met een beetje water tot een glad mengsel. Proef en breng op smaak met peper en zout. Als je geen ansjovis wil gebruiken, voeg dan meer zout toe.
- Beleg je slabedje met radijsjes, gebakken kip, snippers Parmezaanse kaas en de croutons. Besprenkel met jouw zelfgemaakte dressing.