Recept: Limburgse aspergesoep

recept voor aspergessoep

Het aspergeseizoen valt eigenlijk te vergelijken met een kortstondige passionele relatie. Zodra het seizoen voor het witte goud start betalen we grof geld voor een kilootje, zijn we verliefd bij elke hap (eindelijk weer!) en hebben we er alles voor over om asperges te bemachtigen. Daarna zie je ze opeens overal. In de supermarkt, bij elke cafetariahap, online. Dan willen we opeens niet zo veel meer betalen en zien we de magie langzaam verdwijnen. Oh, alweer asperges? Niets speciaals. Aan het einde van het seizoen zijn we er wel weer klaar mee. Asperges kosten bijna niets meer en je ziet ze overal in de aanbieding. Natuurlijk, we bewaren er nog wel een paar in de vriezer (voor het geval dat) maar de initiële extase is wel weg. Op dat punt zit ik echter nog niet! Daarom wil ik heel graag dit Limburgse aspergesoep recept met je delen.

Stukken asperges

Want ik kom echt uit een aspergefamilie. Mijn moeder maakt graag asperges voor de hele familie (vaak met melksaus). Soms neemt ze ‘stukken’ voor me mee. Asperges die zijn afgebroken of niet helemaal perfect zijn. Die zijn goedkoper en perfect voor aspergesoep. Uiteraard zijn gewone asperges ook prima voor aspergesoep. Ik koop zelf voor soep altijd asperges met schillen. Was ze goed en schil ze daarna met een fijnschiller. Ik bewaar de schillen en laat deze alvast koken in water voor extra smaak. Dit hoef je niet te doen, maar ik heb deze stap wel in het recept opgenomen.

Aspergesoep is de dag daarna nog beter/ ook lekker! Laat de soep wel eerst goed afkoelen voordat je ‘m in de koelkast zet.

Ingrediënten: Limburgse aspergesoep

  • 4 eetlepels bloem
  • 70 gram roomboter
  • 800-900 gram asperges (met schil)
  • 2 kippenbouillon of 2,5 groentenbouillonblokjes
  • 200 ml volle melk of kookroom
  • Toppings: gekookt eitje, hamreepjes en bieslook (naar smaak)

Recept: Aspergesoep

  1. Zet water op voor de soep. Heb je ongeschilde asperges? Was de asperges dan goed en bewaar de schillen. Heb je geen schillen? Ga dan alvast naar de volgende stap. Kook de schillen in ruim water (3 liter) alvast 5-10 minuten. Vang het al het kookvocht op als je de schillen afgiet. Gooi de schillen weg.
  2. Snijd de asperges in stukjes. Kook de asperges in het kookvocht van de vorige stap óf in 2,5 liter water. Kook de asperges 6-7 minuten. Zet daarna het vuur uit en laat de asperges in de pan liggen, minimaal 10 minuten.
  3. Ondertussen laat je in een andere pan (waar de soep later inkomt) 70 gram roomboter zachtjes smelten. Voeg daar 4 eetlepels bloem aan toe en bak op een heel laag vuurtje 5 minuten aan. De bloem en de boter mogen niet verbranden, dus roer regelmatig goed met een garde.
  4. Vang AL het kookvocht op van de asperges, hiermee ga je de soep binden. Zet de aspergestukjes even weg.
  5. Het kookvocht van de asperges gaan we nu door het bloemmengsel roeren, lepel voor lepel. Neem een soeplepel of andere grote lepel. Doe de eerste lepel bij het bloemmengsel en roer goed met je garde tot het vocht opgenomen is. Als er een glad mengsel is, voeg de volgende lepel toe. Roer weer hard met de garde. Herhaal de eerste 5-7 soeplepels. Daarna kun je grotere hoeveelheden toevoegen. Voeg ongeveer 2 liter toe. Verkruimel hierin de bouillon en laat aan de kook komen. Zet het vuur zachtjes en voeg dan de 200 ml kookroom of volle melk toe. Laat nog 5 minuutjes zachtjes koken.
  6. Voeg de asperges toe aan de soep, check op zout. Versier met toppings zoals een hardgekookt eitje, bieslook of hamreepjes.

hoe maak ik aspergessoep met asperges

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.