De ster van de show bij tabouleh is natuurlijk de verse peterselie. Deze geeft het gerecht die karakteristieke smaak, het is eigenlijk een peterseliesalade. Nu moet er volgens mij officieel ook nog verse munt in. Maar huisgenoot N. is daar allergisch voor (net als voor koriander) dus die laat ik er altijd uit. Eerlijk gezegd mis ik absoluut niets in dit recept, tabouleh is een heerlijke frisse salade die uitstekend bij een stuk geroosterd vlees. Met een beetje feta ook helemaal top als totale maaltijd, ook is het eigenlijk bedoeld als een bijgerecht. Laatst maakte ik er ook deze yoghurt-tahin spread bij deze tabouleh, een aanrader.
Hoe maak ik tabouleh?
Zoals heel veel recepten is deze van oorsprong Libanese salade absoluut niet moeilijk te maken. Je hoeft er geen enkel vuur voor aan te zetten, alleen even die spierballen te gebruiken en de tomaten, peterselie en ui te snipperen. Zie hieronder ook het korte recept.
Ingrediënten voor tabouleh
- 1 bosje verse peterselie (30-40 gram)
- 7 smaakvolle tomaten (bijvoorbeeld roma tomaten)
- 1 citroen
- 350 gram couscous of bulgur
- 1 rode of witte ui
- 8 eetlepels olijfolie extra vergine
- 150 gram feta (optioneel)
- zeezout en peper
Recept voor tabouleh
- Kook 350 milliliter water. Snipper het uitje heel erg fijn. Halveer de tomaten en lepel het tomatensap in een bakje, gooi dit niet weg. Snijd de tomaten in kleine blokjes en was de peterselie met water. Dep de peterselie droog en snijd de peterselie fijn.
- Neem een pan en voeg daar het kokend water, de couscous/bulgur en het opgevangen tomatensap samen (zet het vuur niet aan). Leg een deksel op de pan en ga om de paar minuten met een vork door de couscous/bulgur. Wacht ongeveer 10-15 minuten tot alles helemaal gestoomd is.
- Pers de citroen uit in een kommetje en meng daarbij de olijfolie, het zout en wat peper. Voeg ook het fijngesnipperde uitje toe.
- Meng de couscous/bulgur met de dressing, de tomaten en de peterselie. Roer alles goed door elkaar en laat het liefst een paar uur marineren. Met moet er niet te droog uitzien, dus vind je dat het er droog uitziet, voeg dan nog een beetje citroen of olijfolie toe.
- Als je klaar bent om de tabouleh te eten, dan kun je het serveren met wat verkruimelde feta. Een paar zwarte olijven of een beetje fijngesneden munt smaken er ook best bij.
Gefeliciteerd, je hebt net een voedzame salade gemaakt! Je mag best een beetje trots zijn op je jezelf en jouw tabouleh.