Recept: pastasalade met tomaat, basilicum en ingelegde uien

Recept voor pastasalade met tomaten, ingelegde uien en basilicum

Wie nog steeds denkt dat pastasalades saai en burgerlijk zijn: think again! Wat je moet voorkomen is een overkill aan droge, witte pasta met maar een beetje saus en toppings. De verhouding is dus wel belangrijk. En natuurlijk de ingrediënten. Maak jouw pastasalade speciaal met leuke groenten, kruiden, kaasjes of noten.

Zelfs een simpele pastasalade als deze wordt leuk en lekker door de ‘magical’ touch’, in de vorm van ingelegde uien. Klinkt dat moeilijk? Nee, ho, stop! Je snijdt een ui in dunne halve maantjes en legt deze in azijn. Dat kun je toch zeker wel? Ha, makkelijk dus. Stiekem houdt namelijk iedereen van een pastasalade, al zal niet iedereen dat toegeven. Lekker als maaltijdsalade, maar ook als salade bij de bbq of gourmet.

Ingrediënten: pastasalade met tomaat, basilicum en ingelegde uien

 • 1 grote witte of rode ui
 • 400 gram romatomaten of andere tomaten
 • 300 gram fusilli
 • bosje basilicum
 • 4 eetlepels olijfolie + meer voor serveren
 • rode wijnazijn/ witte wijnazijn voor de ui
 • 1 theelepel knoflookpoeder of 1 teen fijngeperste knoflook
 • 160 gram/ 1 blik tonijn
 • (ongeveer) 100 gram bleekselderij of witlof (optioneel)

Recept: pastasalade met tomaat, basilicum en ingelegde uien

 1. Snijd een ui in fijngesneden, flinterdunne halve maantjes en leg ze in een kommetje. Bestrooi met een beetje zout en voeg azijn toe tot de uien net onderstaan met azijn. Laat zou lang mogelijk staan (al is een kwartiertje ook voldoende).
 2. Kook de pasta in gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking. Spoel de pasta daarna af onder koud water en laat afkoelen.
 3. Snijd ondertussen de tomaten in kleinere stukjes. Snijd ook de basilicum fijner en de bleekselderij/ witlof in kleine stukjes.
 4. Neem een grote kom en doe daar de pasta in. Laat de tonijn uit blik uitlekken en voeg deze ook toe. Net als de tomaten, knoflook, basilicum en gesneden groenten. Voeg olijfolie, zout en peper toe en voeg als laatste de uien toe met 3 eetlepels van het azijn. Meng alles onder elkaar. Proef op meer olijfolie/ azijn/ kruiden. Laat even in de koelkast marineren of eet meteen op.

pastasalade_ingelegdeuien_tomaat