Een zelfgemaakte satésaus smaakt opperbest bij bami, gado gado, frietjes of bij spiesjes bij de barbecue. Bij satésaus is het belangrijk dat je zelf de smaak bepaalt. Dus als je houdt van pittige satésaus dan voeg je meer sambal toe. Houd je meer van een zoete satésaus, voeg dan meer ketjapsaus of suiker toe. Het sap van een limoentje of citroentje maakt de satésaus voor mij echt af.
Ingrediënten Satésaus
- 5 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel suiker
- 4 eetlepels kokosmelk
- 1 teentje knoflook
- 3 theelepels sambal
- Sap van 1/4 citroen of limoen
Recept: Satésaus
- Pel en snipper de knoflook fijn. Zet een steelpannetje op een laag vuurtje en verwarm al roerend de knoflook, pindakaas, kokosmelk, ketjap, sambal en suiker. De pindasaus moet niet koken, maar verwarmd worden. Je kunt eventueel ook een beetje verdunnen met water.
- Blijf zo’n 5 minuten roeren en proef of je de saus op smaak vindt. Wil je meet pit? Voeg dan een beetje sambal toe. Wil je de pindasaus iets zoeter? Voeg dan een beetje ketjap of suiker toe. Maak af met het sap van een kwart citroen.