Recept: Pasta met tomaat, paprika en wodka

Recept wodka pasta met tomaat

Ja, ja het zal wel weer heiligschennis zijn: wodka door de pastasaus. Natuurlijk moet er officieel wijn doorheen, maar soms heb je nu eenmaal geen wijn in huis. En wel wodka. Of je hebt wel wijn in huis maar wil geen hele fles openen voor een scheutje. Daarom vervang ik in deze simpele vegetarische pasta de scheut wijn voor een scheut wodka.

Wodka in pastasaus

Ik had nog een klein flesje staan, en het mooie van wodka is dat het bijna niet vergaat. En aangezien ik zelf niet echt een wodka drinker ben, stond het restje wodka daar maar. Daarom kieperde ik het in deze pastasaus, met prima resultaat. Je proeft niet echt dat er wodka in zit, maar het geeft wel een extra zuurtje. Voor de rest is de pasta geïnspireerd op de Spaanse tomatenpasta penne die ik wel eens at. Daar ligt de focus echt op de tomatensaus en niet op een legioen groenten die je wel eens ziet in een Nederlandse pastasaus. De tomato frito (passata) is de ster in Spanje. Soms eten Spanjaarden ook alleen spaghetti met (koude) tomato frito. Dat gaat deze Hollandse meid ietsje te ver, maar weet dus dat het bestaat. In deze wodka-saus ga ik ietsiepietsie verder. Ik vond ook nog zwarte olijven, die mochten er ook in. Laat weg als je dit niet lekker vindt. Ook kun je best een beetje aangebakken gehakt toevoegen, als je per se vlees erbij wil.

Ingrediënten: pasta met tomaat, paprika en wodka

 • 400 milliliter tomato frito/ tomaten passata
 • 1 rode paprika
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 grote ui
 • 200 gram penne
 • 1 theelepel chilivlokken of 1 verse rode peper, ontpit
 • scheut wodka
 • Garnering: zwarte olijven (optioneel) en Parmezaanse kaas

Recept: Pasta met tomaat, paprika en wodka

 1. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn. Was de rode paprika en snijd in kleinere stukken. Snijd de rode peper fijn.
 2. Bak de ui aan in een flinke scheut (olijf)olie en laat deze 3-4 minuten aanbakken. Voeg daarna de knoflook en chili toe en schep nog 2 minuten om. Voeg de rode paprika toe en bak 1 minuut.. Blus af met een scheutje wodka en wacht tot de vloeistof is verdampt.
 3. Voeg daarna de tomato frito/ tomaten passata toe en een beetje water. Laat aan de kook komen en zet het vuur daarna zacht. Laat de saus 10-15 minuten pruttelen op laag vuur.
 4. Ondertussen kook je de penne in gezouten water. Is de pasta gaar? Voeg dan 2-3 eetlepels van het pasta water toe aan de tomatensaus. Voeg de penne bij de pasta, check op zout en serveer eventueel met zwarte olijven en Parmezaanse kaas.

Pasta met wodka en tomatensaus