Soms heb je zin in iets anders dan een bakje yoghurt of havermout als ontbijt. En ook soms (of vaak, bij mij) heb je een hele rits overrijpe bananen in je fruitmand die een treurig lot tegemoet gaan richting de gft-bak. Dan is deze cake perfect, want hier gaan wel 4 van zo’n overrijpe trieste gevallen in. 3 kan ook, dan laat je de decoratie bovenop gewoon weg. Deze cake bevat havermeel, bananen en eieren (gezond!) maar ook een beetje suiker en boter. Het blijft uiteraard een cake, al wel alles gedoseerd zodat je er prima mee weg komt qua ontbijt.
Zelf havermeel maken? Simpel!
Je kunt havermeel in de meeste supermarkten wel vinden. Maar wist je dat je havermeel ook heel snel zelf kunt maken? Maal in een keukenmachine of met een krachtige blender doodgewone havermout tot meel. Laat de havermout net zo lang (op de hoogste stand) malen totdat je meel hebt. Het hoeft niet super egaal te zijn, zeker niet bij deze cake. Het kost niet alleen weinig tijd, je bespaart hierdoor ook flink wat.
Ingrediënten voor een ontbijt haver-kokos-bananencake
- 200 gram havermeel (of havermout in een keukenmachine vermalen tot meel)
- 4 rijpe bananen
- 80 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 1 eetlepel koekkruiden (optioneel)
- 2 theelepels kaneel
- 100 gram kokosrasp
- 1 theelepel bakpoeder
- 40 gram roomboter
Recept: Ontbijtcake met havermeel, kokos en banaan
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Prak 3 (!) van de 4 bananen in een apart kommetje tot een moes. De overgebleven banaan is ter decoratie. Snijd deze in de lengte door de helft. Neem dan een andere grote kom en mix daarin de 2 eieren een paar minuten met een (hand)mixer. Voeg daarna de geprakte bananen toe en mix even door.
- Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje op laag vuur. Mix de boter ook door het ei-bananenmengsel.
- Verzamel in een grote kom de vanillesuiker, suiker, kaneel, koekkruiden, havermeel en bakpoeder en roer even door met een vork zodat alle ingrediënten gemengd zijn.
- Voeg dan langzaam de droge ingrediënten toe bij de het ei-banaanmengsel en roer met een spatel zachtjes alle ingrediënten door elkaar. Mix daarna nog een paar minuten en voeg de kokosrasp toe.
- Vet het cakeblik in met een beetje boter of olie en spatel de cakemix in het bakblik. Leg de helften van de banaan voorzichtig op het mengsel met de binnenkant naar boven. Bestrooi eventueel met extra kokos en havermout voor een krokant korstje.
- Bak de ontbijtcake rond de 40 minuten op 200 graden. Check met een prikker of de cake gaar is. Zo niet, bak dan even iets langer. Laat de cake even afkoelen en snijd dan in plakken.