Tijd voor een vegan gerechtje: linzen, yum! Vanwege mijn smaakpalet (linzen, erwtensoep, gehaktballetjes) zou je mij eigenlijk linea recta kunnen doorsturen naar het bejaardentehuis. Soms lijkt het net een sport om van de minst sexy gerechten een ‘favorietje’ te maken. Zo ook met linzen als maaltijd. Een maaltje waar je de meesten doorgaans, nou, niet bepaald voor kan wakker maken. Toch zijn linzen naast goedkoop, gezond en vegan van tijd tot tijd ook heel lekker. Je moet ze wel goed bereiden (lees: geen 3 uur laten doorkoken tot prut).
De Spaanse versie van linzen: lentejas
Om linzen op te peppen doe ik er allemaal smaakmakers bij zoals knoflook, laurier, komijn, paprikapoeder en tomaat. Je kunt er ook andere groenten bij doen, zoals selderij, wortel, paprika of aardappel. Mijn versie is een Spaanse versie van linzen (lentejas), dus daar komen de tenen knoflook vandaan. Stamt nog uit mijn Spaanse tijd in Zaragoza. Plantaardig, goedkoop en healthy eten, waardoor je je stukken minder slecht voelt als je de volgende dag weer de snackbar inrolt na werk.
Ingrediënten: Spaanse linzen met tomaat en knoflook (lentejas)
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 200 gram linzen (rode of groene)
- 1 grote wortel
- 2 theelepels komijn
- 1 aardappel
- 2 tomaten
- 1 laurierblad
- 1,5 eetlepel tomatenpuree
Recept: Spaanse linzen met tomaat en knoflook (lentejas)
- Schil en was de aardappel en snijd in kleine blokjes. Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Was de wortel en snijd fijn. Spoel de linzen af onder de stromende kraan (in een vergiet bijvoorbeeld). Snijd de tomaten in blokjes.
- Bak in een beetje (olijf)olie de ui en wortel 4 minuten met het laurierblad. Voeg dan de knoflook toe en laat 1 minuutje meebakken. Dan de aardappel toevoegen en even meebakken. Doe de linzen er ook bij, samen met de komijn en paprikapoeder. Laat dit 1 minuutje meebakken. Dan voeg je de tomaat en tomatenpuree toe. Schep even omen voeg dan genoeg water toe tot de linzen onderstaan.
- Laat aan de kook laten komen en zet het vuur dan zachtjes. Laat 20-30 minuten pruttelen, voeg eventueel meer water toe als het te droog wordt.
- Check of de aardappel en linzen gaar zijn en breng op smaak met zout en peper. Verwijder voor het serveren het laurierblad.