Hummus, ook wel hoemoes of houmous genoemd, werd in no time een favoriet broodbeleg/ borrelbeleg. Je struikelt bijna over de bakjes in de supermarkt, maar met een blik of pot kikkererwten in huis maak je supersnel zelf een verse hummus. Uiteraard kun je kikkererwten ook vers eerst weken en dan koken, maar dan vereist het enige voorbereiding. Voor een snelle variant geef ik je vandaag dit basisrecept, waarmee je naturel hummus maakt. Ik gebruik zelf knoflookpoeder als ik de spread meerdere dagen wil bewaren, want anders vind ik de verse knoflook na een dag te overheersend. Als je de hummus meteen of dezelfde dag eet, dan kun je wel een verse teen gebruiken.
Hoe maak je pikante hummus?
In de winkel zie je oneindig veel varianten, zoals pittige of pikante hummus (doe er chilivlokken/ rode peper/ sambal bij) en hummus met zongedroogde tomaten (doe er een paar zongedroogde tomaten bij). Maar de mogelijkheden voor een nieuwe smaak aan jouw hummus zijn natuurlijk oneindig. Zo lang je maar een fijn basisrecept hebt (dat je op een gegeven moment kunt dromen), waarmee je eindeloos kan experimenteren. Probeer het ook eens met twee eetlepels Griekse yoghurt en verse peterselie of koriander.
Ingrediënten voor hummus/ houmous
- 1 eetlepel tahin
- 400 gram kikkererwten
- 1 teentje knoflook of 2 theelepels knoflookpoeder
- 1,5 eetlepel olijfolie extra vergine
- Sap van een kwart citroen
- 2 theelepels (gemalen) komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- zout en peper
* je hebt een keukenmachine nodig
Recept voor hummus/ houmous
- Laat de kikkererwten uitlekken als je ze uit blik/ pot gebruikt. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met een beetje peper en zout. Blits tot een egale hummus.
- Proef of je hummus op smaak is en de juiste dikte heeft. Voeg anders meer kruiden/ zout/ olie/ citroen toe.
- Bewaar tot 3 dagen in de koelkast.