Op een koude dag is niets lekkerder dan een bordje kruidige uiensoep. Dit Franse recept is met witte wijn en tijm (het liefste vers, maar gedroogd kan ook). Zelf vind ik het te veel gedoe om een brood met kaas in de oven te grillen. Bovendien is de soep onder het brood altijd zo loeiheet dat je sowieso je gehemelte verbrandt. Ik voeg dus aan het einde gewoon kaasblokjes toe voor een cheesy soepje!
Ingrediënten voor Franse uiensoep
- 750 gram uien
- flinke klont roomboter
- 2 knoflookteentjes
- 45 gram bloem
- 2,5 liter groentenbouillon of kippenbouillon (of 2 bouillonblokjes)
- 1 laurierblad
- 250 ml witte wijn
- 2 theelepels gedroogde tijm of 1 takje verse tijm
- 150 gram kaasblokjes of kaas naar keuze
Recept voor Franse uiensoep
- Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Bak de uienringen aan in de flinke klont roomboter en laat ze goed bruin worden (even geduld dus). Voeg daarna de knoflook toe en laat even aanbakken. Voeg daarna de tijm, peper en bloem toe, laat een paar minuten aanbakken op een laag vuur, roer goed!
- Dan voeg je de wijn toe, roer nog steeds goed door het uienmengsel en voeg na de witte wijn de bouillon toe. Nu laat je de soep koken na toevoeging van het laurierblad. Laat de soep een klein halfuurtje opstaan op klein vuur, maar wel pruttelend.
- Voeg de kaasblokjes toe en wacht tot ze een beetje gesmolten zijn. Verwijder het laurierblad en de verse tijm. Dien op met stokbrood 😉