Soms heb je gewoon zin in een gerecht dat je vrolijk maakt, dat ZOMER roept in hoofdletters. Maakt niet uit of je dat maakt/ eet terwijl het met de bakken uit de lucht valt of het buiten grauw en grijs is (nu toevallig het geval). Ik eet dit happy wokrecept altijd. Zelfs als je moeite hebt met verse ananas vinden kun je het maken, dan koop je gewoon ananas uit blik.
De vrolijkheid in dit snelle recept komt denk ik ook deels van de felle, gele ananas die in deze rijst zit. Ananas betekent zomer, cocktails, buiten zitten, geel, zon. Je zou bijna zeggen dat ananas elk recept meteen opvrolijkt, al vind ik wel echt dat een pizza hier niet bij hoort. Ja, laat mij ook een keer de snob uithangen, mag best. Pizza’s zijn niet gemaakt voor ananas en ik zou ook niet weten waarom je ananas zou willen toevoegen op een pizza. Wokrecepten, daarentegen, varen heel wel bij een stukje zoete ananas. Probeer het eens!
Ingrediënten: Vrolijk wokrecept met kip, ananas en paprika
- Halve verse ananas
- 1 (vega) kipfilet (c.a. 300 gram)
- 5 cm verse gember
- helft van bosje bosui
- 1 rode paprika
- 300 gram basmati- of pandanrijst
- 1 courgette
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 1,5 theelepel sojasaus
- 2 eetlepels honing of suiker
- 1 eetlepel appelazijn of wit azijn
- olie/boter om in te bakken
Recept: vrolijk wokrecept met kip, verse ananas en paprika
- Pel en snipper de gember. Was en snijd de paprika en courgette in blokjes/ stukjes. Snijd de kip in stukjes en de lente-ui in ringetjes.
- Zet water op voor de rijst en kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Bak de gember aan in een grote pan of wokpan in een beetje olie. Voeg daarna de kip en de courgette toe en bak 2 minuten mee.
- Meng in een kommetje de sojasaus, tomatenketchup, 2 eetlepels honing of suiker en azijn. Voeg deze saus toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
- Snijd ondertussen blokjes van je ananas. Voeg de paprika toe en ananas in blokjes toe en laat een minuutje meebakken. Voeg op het laatst de lente ui toe, serveer met de rijst.