Een basisrecept voor aardappelpuree, daar kun je altijd wat mee. Aardappelpuree maken bijvoorbeeld, maar ook later boerenkool/andijvie/wortelen/ broccoli/ spruitjes toevoegen en je hebt ineens een heel ander gerecht. Da’s handig! Daarom een fijn, degelijk aardappelpureerecept voor in het repertoire. Overigens hoef je niet per sé een klont roomboter toe te voegen, sommigen van ons (moi) zijn opgegroeid zonder boter in onze puree en dat is helemaal goedgekomen uiteindelijk!
Ingrediënten voor aardappelpuree (voor ongeveer 4 personen)
- 1 kg kruimige aardappelen
- 150 ml halfvolle of volle melk
- Flinke klont roomboter, of als je in een feestachtige bui bent: 2 flinke klonten
- zout & peper
Recept voor zelfgemaakte aardappelpuree
- Schil de aardappelen, spoel ze af met water en snijd in ongeveer gelijke stukken. Neem grote pan, voeg een beetje zout toe en kook hierin de aardappelen tot ze gaar zijn. Dit duurt afhankelijk van de grootte van de aardappel zo’n 20-25 minuten.
- Giet de aardappelen af en prak ze met een stamppotstamper. Als je klaar bent, voeg dan de melk bij aardappelen, zet het vuur aan en verwarm heel even (niet koken!). Voeg ook de boter toe en eventueel een beetje peper, zout of nootmuskaat.
- Mix met een handmixer luchtig of stamp alles samen met de pureestamper.