BBQ opmaakrecept: wok met spitskool en bosui

opmaakrecept speklap

Eten is mijn leven en welk seizoen het ook is, ik geniet er altijd van. Maar als het lekker weer is komt er stiekem nog een gezellige activiteit bij die met eten te maken heeft (win-win): barbecueën. Het is niet eens zozeer het roosteren van voedsel dat me zo trekt, maar wel het lange tafelen, het buiten zijn en het samen eten en daar de tijd voor nemen. Barbecueën wakkert in ons allemaal een oervuurtje aan, van samen zitten rond een vuurtje. Of misschien geldt het wel alleen voor mij en mijn familie/ vrienden.

Salads first 

Het echte barbecueën is dan weer een kunst die ik niet per se super goed beheers. Gelukkig zijn er in elk groep mensen altijd wel weer vrijwilligers te vinden die hun kleding en lichaamsgeur (want: penetrante rooklucht) willen opofferen om de rest te voorzien van een geroosterd maaltje. Ik ben meer van het maken van salades en het voorbereiden van de tafel.

BBQ Opmaakrecept 

De barbecues van tegenwoordig draaien al lang niet meer alleen om vlees. In de supermarkt vind je meer dan genoeg vegetarische alternatieven en groenten zie je tegenwoordig niet meer alleen terug in salades, maar ook op de barbecue (gegrilde aubergine/spitskool/ aardappel!). Hoe dan ook bestel ik altijd nog wel wat vlees voor op de barbecue. Er blijft ook altijd wat over, waar ik dit opmaakrecept mee heb gemaakt. Ik had namelijk nog 3 (gemarineerde) speklapjes over. Niet vlees dat ik normaal snel zou bereiden, maar op de barbecue een geliefd item. Van de lapjes die over waren heb ik deze simpele wok met spek, spitskool en bosui gemaakt. Je kan ook andere spekjes gebruiken.

Ingrediënten: Wok met speklap, spitskool en bosui

 • 3 speklappen (gemarineerd)
 • 1 ui
 • 3 eetlepels ketjap
 • 1 (kleine) spitskool
 • paar stengels bosui
 • 1 teentje knoflook
 • 400 gram noedels of rijst
 • 1 ei per persoon (optioneel)
 • sambal (optioneel)
 1. Zet water op voor de noedels of rijst in te koken.
 2. Snijd de speklappen in reepjes. Pel en snipper een ui en pel en snipper een knoflookteentje.
 3. Was de spitskool en snijd in repen. Verwijder de uiteindes van de bosuien en snijd in ringetjes.
 4. Neem een grote pan of wokpan en bak de spekreepjes hierin zonder boter. Je ziet dat de spekreepjes zelf genoeg vet hebben, na een tijdje komt al het vet uit het spek. Bak de speklapreepjes net zo lang op een hoog vuurtje (regelmatig roeren!) tot ze knapperig zijn en bruin.
 5. Als het goed is, zie je nog een plensje vet bij de spek (zo niet, voeg een beetje olie toe). Bak daarin de ui 3 minuten. Voeg daarna de knoflook en bak 1 minuut mee.
 6. Zet het vuur hoog en bak de spitskool 5 minuten mee. Je ziet dat deze slinkt. Voeg de ketjap toe en de bosui en bak nog 5 minuten.
 7. Kook ondertussen ook de rijst of de noedels.
 8. Serveer eventueel met een gebakken ei en sambal.

wok met spitskool

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.