Je zou kunnen zeggen dat dit het ultieme millenial recept is. Want: vegan, zoete aardappelen, kokosmelk, rode linzen en gember. We missen eigenlijk alleen nog een avocado en koffie met havermelk. Maar laat dat je niet tegenhouden als je geen millenial bent of als je jezelf niet wil identificeren als millenial. Want deze zelfgemaakte dahl met zoete aardappelen en spinazie ontstijgt alle generaties. Geef ‘m aan je oma, moeder of fervent vleesetende buurman, iedereen vindt ‘m lekker.
Zelf dahl maken
Een dahl is een gerecht met peulvruchten (in dit geval rode linzen) en kruiden. In dit gerecht is het meer een Dahl curry door de toevoeging van kokosmelk. Voor een dahl hoef je buiten peulvruchten geen andere ingrediënten toe te voegen. Maar in deze variant zit ook spinazie en zoete aardappelen. Goed gevuld dus, en bommetjevol vitamientjes!
Ingrediënten: Dahl zoete aardappel curry met spinazie
- 1 grote ui
- 3-4 cm verse gember
- 1 limoenblad of ½ limoen voor het sap
- 2 knoflookteentjes
- 100 gram rode linzen
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 400 ml kokosmelk (geen light!)
- 1 kilo zoete aardappelen
- 300 gram spinazie
- 1 theelepel laos (poeder) of garam masala
- 1 eetlepel gemalen korianderpoeder
- 1 theelepel kerrie
- Voor erbij: naanbrood
Recept: Dahl zoete aardappel curry met spinazie
- Pel en snipper en de ui en de knoflook fijn. Rasp de schil van de gember en snijd deze ook heel fijn. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes/ stukjes die ongeveer even groot zijn als een dobbelsteen. Spoel de rode linzen af met water.
- Bak de ui en de gember in een beetje olie minimaal 5 maar liever 8-10 minuten op laag vuur in een grote pan. Voeg daarna de knoflook, laos, kerrie en gemalen koriander toe. Laat 2-3 minuten meebakken, bak daarna de tomatenpuree al roerend mee. De rode linzen mogen daarna, samen met het limoenblad of het limoensap en de zoete aardappel blokjes toegevoegd worden. Bak een minuutje mee in de kruiden.
- Voeg daarna de kokosmelk en voldoende water toe tot de zoete aardappelen net niet onder staan. Kook zachtjes ongeveer 10-15 minuten totdat de aardappelen en de linzen gaar zijn. De saus kookt als het goed is een beetje in.
- Als laatste voeg je er de verse spinazie aan toe en een beetje zout. Verwarm op laag vuur totdat de spinazie geslonken is.
- Bak ondertussen wat naanbrood af als je dit erbij wil eten.
- Proef of je eventueel nog wat meer zout of kruiden wil toevoegen, verwijder voor het serveren het limoenblad.