Recept: Geroosterde bloemkoolsoep met Parmezaanse kaas

Recept: geroosterde bloemkoolsoep

Als je dan ergens een lichte obsessie voor hebt, dan beter voor een groente. De hoofdrol in mijn (voor de rest redelijk saaie) leven speelde geroosterde bloemkool de laatste tijd. Bloemkoolroosjes op de ovenplaat, met een beetje olijfolie en zout, top! Lekker met gebakken aardappelen en vlees of vis als een ouderwets AVG-tje. Maar je kunt er ook deze feestelijke (of juist alledaagse ) soep mee maken. Truffelolie, witte wijn en Parmezaanse kaas zijn optioneel, maar wel feestelijk.

Ingrediënten: Geroosterde bloemkoolsoep met Parmezaanse kaas

 • 1 bloemkool
 • 1 dikke knoflookteen
 • 1 ui
 • Klont roomboter
 • 1 theelepel tijm
 • 1,5 groentenbouillonblok
 • Parmezaanse kaas (garnering, optioneel)
 • Scheutje truffelolie (optioneel)
 • Scheutje witte wijn (optioneel)

Recept: Geroosterde bloemkoolsoep met Parmezaanse kaas

 1. Snijd de bloemkool in kleine stukken. Pel en snipper de ui en knoflook fijn.
 2. Rooster de bloemkoolstukjes met een beetje olie ofwel 15-20 min in een voorverwarmde oven (230-240 graden) ofwel in een hete pan in een beetje olie of roomboter. Het belangrijkste is dat de bloemkool een bruin laagje krijgt. Hij mag best nog hard zijn, je kookt ‘m later.
 3. Verhit ondertussen in een soeppan een klont roomboter en laat de ui en knoflook op een rustig vuurtje even aanbakken. Blus eventueel af met wijn (dit hoeft niet). Voeg de tijm toe en roer door het ui-knoflookmengsel en een beetje zout en peper.
 4. Als de bloemkool een bruin randje heeft (ofwel door de pan, ofwel door de oven), voeg je de bloemkool toe aan de soep. Voeg 2,5 liter water en de groentenbouillon toe en breng aan de kook. Laat op een kleiner vuur 10-15 minuten pruttelen.
 5. Haal een paar bloemkoolroosje uit de soep (voor de garnering) en pureer de rest van de soep tot een beige mengsel. Proef op zout en peper.
 6. Garneer met de overgebleven bloemkoolroosjes en flinke schaven Parmezaanse kaas (optioneel). Om het helemaal feestelijk te maken kun je er een beetje truffelolie overheen druppelen (hoeft niet, is wel lekker) .

Recept: geroosterde bloemkoolsoep met truffelolie

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.