Sommige gerechten doen je denken aan vroeger, toen je (in mijn geval) moeder nog elke dag je eten maakte. De tijd dat je gewoon kon aanschuiven en er een bord voor je neus verscheen, magisch. Nu is dat wel even anders, maar aan de andere kant biedt dat ook weer perspectieven. Zo kun je eindelijk alles eten wat jij wil en nieuwe recepten uitproberen die jij wil proberen. Maar soms, dan verlang je naar de smaken van vroeger. Dat heb ik als ik aan spaghetti met gehakt en tomatensaus denk. Dat kreeg ik als kind elke week wel en dat smaakte altijd best.
Ik maak dat eigenlijk nooit meer zelf, niet in de laatste plaats omdat ik inmiddels alweer een paar jaar bewuster bezig ben met het consumeren van vlees (ik zie het als een luxeproduct, af en toe maak ik het). Laatst had ik zin in een spaghetti bolognese, maar besloot er helemaal een feestje van te maken door van het gehakt balletjes te draaien. En zo maakte ik ook huisgenoot N. heel blij met dit kinderachtig lekkere maaltje. Er was veel te veel (het zal ook een keer niet) dus we hebben het de volgende dag nog eens gegeten. Toen was het eigenlijk nog lekkerder, zoals zo vaak.
Ingrediënten voor Spaghetti met gehaktballetjes en tomatensaus
- 1 prei
- 2 kleine wortels
- 1 sjalot of ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 800 ml tomatenblokjes
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 400 gram half-om-half gehakt
- 2 beschuiten (of 3 eetlepels paneermeel)
- 1 ei
- 200 gram spaghetti
- flinke klont boter
- zout en peper
Recept: Spaghetti met gehaktballetjes en tomatensaus
- Pak een grote kom en doe daar het gehakt in. Breek het ei en verkruimel de beschuiten (of de 3 eetlepels paneermeel) erin. Voeg een eetlepel oregano en een beetje peper en zout toe. Kneed het gehakt met het ei, de beschuit en de kruiden met je blote handen tot alles vermengd is.
- Maak balletjes van het gehakt. Het gehakt moet niet te nat zijn, je moet er soepel gladde balletjes van kunnen draaien die ergens tussen een golfbal en een knikker zitten qua grootte. Probeer ze even groot te draaien.
- Snipper de ui/ sjalot en de knoflooktenen. Rasp de wortel en snijd in kleine stukjes. Was de prei en snijd ook fijn.
- Neem de grootste pan die je hebt en bak de gehaktballen daarin in een flinke klont boter bruin. De gehaktballen moeten plaats hebben om te bakken, dus bak ze eventueel in porties. De gehaktballen moeten een knapperig, bruin randje krijgen.
- Als de ballen bijna gaar zijn, voeg je de ui, knoflook en wortel toe. Bak ongeveer 5 minuten en voeg daarna de prei en de eetlepel Italiaanse kruiden toe. Bak nog 5 minuten.
- Voeg aan de gehaktballen de tomatenblokjes toe en laat aan de kook komen. Zet het vuur daarna laag en laat nog 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
- Zet water op en kook de spaghetti volgens de verpakking.
- Serveer de spaghetti met de gehaktballensaus. Je kunt er eventueel nog Parmezaanse kaas overheen strooien.