Recept: Echte Spaanse tortilla de patatas

aardappelomelet maken

Een hap van deze tortilla de patatas brengt me meteen terug naar de tijd dat ik in Spanje woonde als au pair in een gastgezin. Hier aten we dit vaak op vrijdagavond om het weekend in te luiden. Het staat gelijk aan dat wij friet eten, zo blij waren de kinderen van het gezin als ze deze tortilla kregen voor de ‘cena’. Er was zelfs een speciale tortilla de patatas pan (ik zweer het) die alleen gebruikt mocht worden voor de tortilla. Daardoor kreeg de tortilla een goede vorm en kon je ‘m makkelijk op een bord mikken als je ‘m omdraait. Het was een heilig moment en alhoewel ik eerst de fascinatie voor een simpel aardappelomelet niet zag, kwam die wel later. Nu is het een trip down memory lane naar het mooie Zaragoza voor mij, naar mijn leven als au pair bij een Spaans gezin.

Het hoofdingrediënt: geduld

Deze aardappelomelet wordt op een bepaalde wijze gemaakt. Precies zoals mijn Spaanse ‘mama’ me dit geleerd heeft. En zoals wel vaker in Spanje moet je dan geduld hebben en wachten totdat de perfectie bereikt is. Maar dan heb je ook wat. Deze tortilla is zowel warm als koud echt heerlijk. Ook lekker om in kleine stukjes te snijden en op een stokbroodje te serveren. Que aproveche!

Ingrediënten voor Tortilla de Patatas

 • 10 eieren
 • 2 aardappelen (normale grootte)
 • veel zonnebloemolie
 • peper en zout

Recept: Tortilla de Patatas

 1. Tip: denk goed na over de juiste pan. De ideale pan is een ronde koekenpan die net zo groot is als een dinerbord. Het liefst ook een beetje diep, maar een platte is ook prima. Snijd aardappels in flinterdunne schijfjes, gebruik hiervoor eventueel een rasp. Net zo dun als chips, zou ik aanhouden.
 2. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in de pan. Let op: je gaat frituren dus zorg dat de bodem helemaal bedekt is en een paar centimeter onderstaat. Verhit de zonnebloemolie tot deze klaar is om te frituren.
 3. Leg de aardappelschijfjes in de hete olie en frituur ze net zo lang tot ze een knapperig randje hebben. Hier moet je al even geduld hebben, wacht tot je een bruin randje ziet bij de aardappelen.
 4. Klop ondertussen de 10 eieren met flink wat peper en (iets minder dan een eetlepel) zout met een garde in een kom. Als de aardappel goed zijn, laat je ze even uitlekken en schep je ze bij het ei-mengsel in de kom. Gooi de frituurolie niet weg, maar bewaar de olie in een kopje voor een volgende keer.
 5. Roer de aardappelen door het eimengsel. Verhit opnieuw dezelfde pan met een dun laagje olie (wat je overhebt van de frituursessie) en voeg het eimengsel toe aan de pan. Nu moet je wederom geduld hebben want je gaat het ei heel langzaam laten stollen op een middel vuur. Zo’n 10 minuten zal dit duren, afhankelijk van hoe hoog het vuur staat. Als je een deksel op de pan kan leggen, zou ik dat doen.
 6. Als het ei voor de helft gestold is, kiep je de omelet voorzichtig op een bord. Draai het bord daarna om in de pan. Laat het ongebakken deel ook langzaam gaar worden.
 7. Het omelet mag in het midden nog een beetje vochtig zijn. Serveer warm of koud.
 8. recept tortilla de patatas
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.