Wellicht een verrassend nieuwtje, maar vroeger had ik helemaal niets met koken. Ik vond het saai en huisvrouwachtig (ha-ha!) en wilde liever iets anders doen. Mijn zus was (en is) de chef in huis. Als ik wel eens iets maakte, dan vond iedereen het vies. Geen motivatie, dat snap je! Het enige wat ze thuis lekker vonden was mijn ‘Mexicaanse’ ovenschotel. Een gerecht dat ik geleerd had tijdens een kookles op de middelbare school (nog een reden waarom kooklessen op school verplicht zouden moeten worden, je leert er minstens 1 lekker gerecht met groenten te maken). Het was (en is) vegetarisch, maar ook toen al hoorde je daar niemand over.
Vega ovenschotel
Nogmaals een bewijs dat je bij vegetarisch eten niets hoeft ‘te missen’. Toen ik laatst thuis was, vroeg mijn broer of ik dit nog een keertje wilde maken. Schattig, want inmiddels heb ik natuurlijk meerdere recepten in mijn repertoire (zie bijvoorbeeld, deze site). Maar sommige gerechten nemen je weer terug naar vroeger. Als je het vroeger lekker vond, dan nu vast ook nog steeds. En je kunt dit recept eigenlijk ook niet lekker vinden, aangezien er nacho cheese tortillachips inzitten als ‘bodem’. Het recept is voor 3 of 4 personen.
Ingrediënten: Mexicaanse ovenschotel met tortillachips
- 400 gram kidneybonen (blik)
- 300 gram mais (blik)
- 2 rode puntpaprika’s of andere paprika’s
- 3 tomaten
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 chilipeper of als je dat niet hebt, 2 theelepels chilipoeder (of meer naar smaak!)
- 200 gram crème fraîche
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1,5 zakken nacho cheese tortillachips
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 4 kleine tenen knoflook
- 1 ui
- Olie/ zout
Recept: Mexicaanse ovenschotel met tortillachips
- Pel en snijd de ui en de knoflookteentjes fijn. Was en snijd de paprika’s, tomaten en chilipeper in stukjes. Spoel de mais en de kidneybonen af met water en laat ze uitlekker in een vergiet.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Neem een grote pan en bak daarin de ui met de knoflook 3 minuten. Voeg daar de paprika aan toe en de komijn, de paprikapoeder en de chili en bak 2 minuten mee. Voeg de verse tomaten toe en bak 1 minuut mee. Voeg de tomatenblokjes, kidneybonen en mais toe en laat 3-5 minuten sudderen. Breng op smaak met een beetje zout.
- Neem ondertussen een grote ovenschaal en beleg met een dunne laag nacho cheese tortillachips. Maak ook een rechtop rijtje chips langs de zijkant van de ovenschaal. Je hebt ongeveer 1,5 zak tortillachips nodig, afhankelijk van grootte van de ovenschaal.
- Verdeel de chili-tomatensaus over de ovenschaal en schep hier en daar een beetje crème fraîche over de saus.
- Zet ongeveer 15-20 minuten in de oven, totdat de chips een krokant laagje hebben.