Recept: Rode bietencarpaccio met feta en rucola

recept voor rode bietencarpaccio met feta

Vroeger dacht ik altijd dat ik rode bieten niet lustte. Of in elk geval geen verse rode bieten, want die smaakten naar ‘aarde’. Terugkijkend daarop denk ik dat er iets grondig misging met de bereiding want nu is de ‘aarde’-smaak ver te zoeken. Ik koop 9 van de 10 keer rode bieten bollen die voorverpakt in plastic zitten. Deze zijn lekker, houden lang en zijn meteen klaar voor gebruik. Maar mijn moeder bracht verse rode bieten voor me mee die ze bij een ‘hobbyboer’ had gekocht. Er zat nog een beetje aarde aan en ze hadden allemaal een andere grootte.

Ik besloot ze te poffen in de oven. Heel simpel: wassen, in aluminium wikkelen en 1 uur op 220 graden laten poffen. Laten afkoelen en dan schillen. Maar begrijpelijk als dit te veel stappen zijn, dan kun je gewoon gekookte rode bieten uit plastic gebruiken, dan ben je echt zo klaar. En ze hebben een heerlijke zoete smaak die, zoals eerder vermeld, absoluut niet naar aarde smaakt.

Ingrediënten voor Rode bietencarpaccio met feta en rucola

 • 4 rode bieten (1 rode biet pp), vers of uit plastic
 • 75 gram rucola
 • 150 gram feta
 • 2 eetlepels honing
 • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
 • 2 eetlepels rodewijnazijn
 • Kneepje citroensap (optioneel)
 • (Zee)zout

Recept voor Rode bietencarpaccio met feta en rucola

 1. Pof de rode bieten 1 uur in de oven. Hiervoor was je de rode bieten, wikkel je ze in aluminiumfolie en zet je ze 1 uur in een voorverwarmde oven op 220 graden. Wikkel daarna voorzichtig de aluminiumfolie van de bieten en verwijder de schil. Sla deze stap over als je gekookte rode bieten bollen uit plastic gebruikt.
 2. Als de rode bieten zijn afgekoeld (uit de oven) met een scherp mes in flinterdunne plakjes snijden en op een bord leggen (denk: carpaccio). Als er plakjes mislukken, kun je die in het midden leggen (komt rucola op).
 3. De dressing maken door de olijfolie, het azijn en de honing te mengen met een vork. Een kneep citroensap hierin is lekker maar hoeft niet. Op smaak brengen met zout.
 4. De plakjes rode biet aankleden met rucola en feta erop verkruimelen. Dressing eroverheen gieten en opdienen.

rode bietencarpaccio met feta en rucola

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.