Voel jij je soms ook zo’n oud wijf? Hoef je niet eens een ‘wijf’ voor te zijn, het gaat meer om het gevoel van ouderdom en degelijkheid. Als je weet wat ik bedoel, dan herken je het. Vroeger voelde ik me nooit oud, maar een wereldpandemie later en die dreigende 30 in mijn nek, heeft dat veranderd. Naar bed om half 11 kan tegenwoordig gerust, zelfs in het weekend. Laatst heb ik zelfs plastic bakjes voor in de koelkast gekocht om ‘mijn producten meer te ordenen’. Nou dan weet je het wel. OUD!
Limburgse maaltijdsoep
Bij een oud wijf hoort een oud recept. En hoe perfect is het oude wijven recept der oude wijven recepten: oude wijvensoep. Een Limburgse maaltijdsoep met gehakt, groenten, witte bonen en tomaat. Je kunt er ook brood bij eten maar je zit waarschijnlijk al behoorlijk vol. Ik maakte het recept eigenlijk alleen maar door de leuke naam. Mijn tandarts bracht me op het idee nadat zij het had gemaakt. Ja ja, zo doen wij oude wijven dat: recepten uitwisselen.
Ingrediënten: oude wijvensoep
- 250 gram half om half gehakt
- 1 ui
- 2 kleine preien of 1 grote prei
- 250 gram champignons
- 1 teen knoflook
- 400 gram witte bonen met tomatensaus (blik/ glas)
- 2 bouillonblokjes (kip, groenten of runder)
- 3 eetlepels tomatenpuree
Recept: oude wijvensoep
- Pel en snipper de ui en knoflook fijn. Was en snijd de prei in ringen (verwijder de uiteindes). Halveer de champignons, mag best een beetje grof.
- Bak de ui 1 minuutje aan in een flinke klont boter of olie naar keuze. Bak het gehakt daarna erbij tot het een bruin randje krijgt. Voeg de knoflook en de prei toe en laat 2-3 minuten meebakken. Bak de tomatenpuree vervolgens 1 minuut mee.
- Giet ongeveer 1,5 liter water met de bouillon erbij, samen met de champignons. Laat de soep aan de kook komen en laat 5 minuten op een lager vuurtje koken.
- Voeg de witte bonen met saus toe en verwarm nog 5 minuutjes zachtjes mee. Wil je een iets dunnere soep? Voeg dan nog een beetje water toe. Check op zout en peper.